Rodzinny obiad to niewątpliwie jeden z najważniejszych punktów dnia. Wspólny posiłek w wielu przypadkach jest często jedyną okazją do spotkania się wszystkich domowników przy stole. Co zatem podać, żeby było szybko, smacznie i każdemu smakowało? Sprawdź pomysły na oryginalne propozycje obiadowe dla całej rodziny!
Tradycyjny polski obiad, składający się z rosołu, kotleta schabowego i ziemniaków, powoli idzie w odstawkę, a my coraz częściej przekonujemy się do niestandardowych przepisów. Jeśli szukasz dania, którym zaskoczysz domowników, koniecznie sprawdź oryginalne i proste przepisy od czeskich blogerek Markety i Kayi. Przekładane kurczakiem frytki, nadziewane pieczarki zapiekane z serem czy kulki mięsne z pomidorowym dipem z pewnością zachwycą smakiem całą rodzinę!
PRZEKŁADANE FRYTKI
- 1 paczka frytek Crispers od McCain
- sól
- 200g pieczonego kurczaka, poszarpanego na kawałki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 zielona cebulka
- łyżka fasoli z puszki
- garść tartego sera cheddar
Frytki Crispers upiec w piekarniku na złoty kolor według przepisu umieszczonego na opakowaniu i posolić. Upieczone frytki przełożyć do naczynia do zapiekania i warstwami układać na nich pieczone mięso z kurczaka, kukurydzę, drobno pokrojoną zieloną cebulkę i fasolę. Górę posypać serem cheddar i zapiekać w temperaturze 200 °C przez około 10 minut, dopóki produkty się nie podgrzeją, a ser nie rozpuści.
NADZIEWANE PIECZARKI ZAPIEKANE Z SEREM
- 1 paczka frytek McCain Crispers
- 8 szt. większych pieczarek
- 200 g żółtego sera – gouda albo cheddar
- 200 g szynki w jednym kawałku
- 1 jajko
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz
Kapelusze pieczarek należy oczyścić i usunąć nóżki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować farsz: pokroić w kostkę szynkę, ser, czerwoną cebulę i pomidorki, następnie wymieszać z jajkiem. Nadziewać kapelusze pieczarek farszem i piec w piekarniku około 20 minut. Frytki McCain Crispers przygotować według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Serwujemy jako jedno danie z dodatkiem dipu, przyrządzonego z kwaśnej śmietany i reszty drobno pokrojonej czerwonej cebuli, soli i pieprzu.
KULKI MIĘSNE Z POMIDOROWYM DIPEM
- 1 paczka frytek McCain Crispers
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- posiekane zioła
- garść bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 pomidory (świeże albo z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- garść świeżych ziół
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili
Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.
Average Rating