Na tradycyjnym, włoskim stole znajdziemy zarówno szereg popularnych przypraw, jak i zioła, które w naszej kuchni goszczą niezbyt często. Jak je wykorzystać, na przykład w sałatce?
Składniki:
– brokuł 1 szt.
– jajka gotowane 2 szt.
– pomidory 2 średnie szt.
– kukurydza konserwowa 1 łyżka
– zioła włoskie Kotányi
– pieprz grubo zmielony Kotányi
– majonez 3 łyżki
– jogurt naturalny 2 łyżki
– słonecznik łuskany 1 łyżka
Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki, nalać wrzątkiem na dwie minuty i odcedzić. Wystudzonego wyłożyć na talerz, na wierzch położyć jajka i pomidory pokrojone w cząstki i kukurydzę. Oprószyć do smaku świeżo zmielonymi ziołami włoskimi Kotányi i pieprzem Kotányi grubo zmielonym. Wymieszać majonez z jogurtem i całość polać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i posypać nim sałatkę.
Average Rating