Trzy oblicza pizzy
Czas czytania:3 min

Trzy oblicza pizzy

0 0

Pizza, włoski przysmak znany i ceniony na całym świecie podawany jest z różnymi dodatkami. Pyszne ciasto najczęściej kojarzy nam się ze smaczną, chrupiącą skórką, słodkim sosem pomidorowym i dużą ilością pysznego sera. Jak przygotować ten włoski specjał i co powinniśmy o nim wiedzieć?

Idealne ciasto na pizzę

Włoskiego przysmaku nikomu nie trzeba przedstawiać – pizza to danie dla wielu z nas. Jej sekret tkwi w cieście drożdżowym, które im dłużej fermentuje, tym jest lepsze. Drożdże rozkładają naturalne cukry obecne w mące, tworząc dojrzałe smaki. Pamiętajmy, by ciasto osiągnęło najlepszą konsystencję nie wolno go rozwałkowywać, trzeba je ugniatać i formować ręcznie.

Im cieplej tym lepiej

Większość pieców w pizzeriach jest rozgrzana do ponad 400 stopni. To sprawia, że spód przysmaku jest często gotowy w ciągu 1-3 minut. W wysokiej temperaturze ciasto szybko wyrasta, pozostając w środku miękkim. Jak osiągnąć taki efekt w domu? Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Potrzebna będzie patelnia! Połóżmy wyrobioną pizzę na rozgrzanej patelni, następnie wstawmy ją do rozgrzanego piekarnika. Taki zabieg pozwoli osiągnąć temperaturę taką, jak w pizzerii. Wszystko powinno zająć kilka minut. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był cienki i chrupiący, pozostawmy go w piekarniku chwilę dłużej.

Pizza jak u mamy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 20 dag twardego sera żółtego
  • 15 dag szynki podhalańskiej Konspol Natura
  • 25 dag pieczarek
  • 100 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz suszoną bazylią. Smarujemy nim wyłożone w blaszce ciasto. Układamy szynkę podhalańską Konspol Natura, starty na grubych oczkach żółty ser, a także pieczarki z cebulą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Pizza z włoskim twistem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g czarnych oliwek
  • 200 g polędwicy królewskiej light firmy Konspol
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g mozzarelli
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz i sól do smaku
  • 100 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Na ułożone ciasto kładziemy pokrojone na pół oliwki, pokrojoną w plasterki mozzarellę, połówki pomidorów koktajlowych. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Mini pizza z kabanosem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 dag drożdży
  • ½ łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 130 g kabanosów z kurczaka Konspol Natura
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2-3 łyżki świeżego oregano
  • 10 dag startego sera

Przygotowanie:

Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mąkę. Mieszamy, następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie dodajemy sól, olej i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe placuszki i układamy je na przygotowanej blaszce. Smarujemy ketchupem, posypujemy oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki kabanosy z kurczaka Konspol Natura posypujemy startym na grubych oczkach serem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Płaszcze na okres przejściowy
Next post Farbowanie włosów w salonie czy w domu? Poznaj zalety i wady farbowania włosów na dwa sposoby