Czekolada w cukiernictwie to jeden z podstawowych produktów. Znajdziemy ją w tortach, ciastach, ciasteczkach, deserach lodowych, pralinkach i wielu innych słodkościach. Czekolada, jaka jest stosowana przy wyrobie takich produktów ma oczywiście zupełnie inną formę niż tabliczki, czy cukierki czekoladowe, które potocznie nazywamy po prostu czekoladą. Byłoby to po prostu niepraktyczne z racji na ilości czekolady potrzebne do tworzenia wyrobów cukierniczych. W jakiej formie występuje więc czekolada dla cukierników i jaką należy wybrać do tortów, ciastek i innych wypieków?
Czekolada w pastylkach
Czekolada cukiernicza w podstawowej formie sprzedawana jest w niewielkich pastylkach. Wystarczy roztopić je, aby była gotowa do nadania jej pożądanego przez nas kształtu. W formie płynnej stosuje się ją np. jako polewy. To z czekolady w pastylkach tworzy się też tabliczki i inne odlewane formy czekolady, jakie znamy i jakie trafiają do naszych domów. Pakowana jest ona z reguły w duże, kilkukilogramowe worki, dzięki czemu wystarcza nawet na intensywną pracę w cukierni, a także sprawdza się w zakładach spożywczych.
Czekoladowe dekoracje
Jeśli nie chcesz samodzielnie tworzyć kształtów czekolady do dekoracji, możesz oczywiście skorzystać z wielu opcji takiej czekolady dostępnych w sprzedaży. Oferowanych jest mnóstwo kształtów drobnych, gotowych ozdób czekoladowych na słodkości. Możesz wybrać czekoladowe kuleczki, wiórki, kwiatki, serduszka i inne drobne czekoladki, które nieraz zapewne widziałeś na kawałku tortu lub ciasta zamówionego w kawiarni.
Polewy
Prawdziwa czekolada do cukierni jest oczywiście dostępna również w formie polew. Także polewy takie nie są jednak produktami od razu gotowymi do użycia – zwykle jest to specjalnie przygotowany krem lub pastylki, które należy upłynnić, aby mogła powstać polewa, jaka trafia na nasze talerze.
Czekolada plastyczna
Jeszcze jedną, typowo specjalistyczną, przeznaczoną do użytku cukierniczego formą czekolady, jest czekolada plastyczna. Jej konsystencja pozwala na wykonanie skomplikowanych ozdób lub obłożenie tortu. Czekoladą taką wykończysz zatem swoje wyroby cukiernicze i zadbasz o każdy detal dotyczący jego prezentacji.
Stosowanie prawdziwej czekolady w formach, które opisaliśmy, pozwoli Ci dopracować swoje desery oraz dodać im klasycznego, czekoladowego aromatu. Wybierając produkty przeznaczenia typowo cukierniczego, masz też pewność, że wybierasz czekoladę najwyższej jakości, z której korzystają również najlepsi cukiernicy. Zobacz więcej informacji na ten temat w SugarCraft i upiększ oraz nadaj wyjątkowy smak każdemu ciastku, tortowi, czy pralince.
Average Rating