Czeski obiad
Czas czytania:2 min

Czeski obiad

0 0

Czechy to nie tylko Praga, Helena Vondrackova, krecik czy piwo. Nasi sąsiedzi mogą pochwalić się pyszną, choć tłustawą, ciężkostarwną i kaloryczną kuchnią, na którą ogromny wpływ miała historia kraju i dlatego znajdzimy w niej smaki charakterystyczne np. dla Austro-Węgier czy Słowacji. Rządzą w niej przede wszystkim knedliki, golonka i ziemniaki

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • kilka liści lauroweych
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 12 – 14 ząbków czosnku
  • olej słonecznikowy
  • kieliszek czerwonego wina
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz, suszony majeranek i tymianek

Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę smażyć razem. Zalać bulionem. Gotować następnie przez ok. 30 minut wraz z majerankiem i tymiankiem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zupy stopniowo dodać rozmącone zółtko wymieszane ze śmietaną.

Golonka

Składniki na 2 porcje:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 50 ml octu
  • 1 cytryna
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 20 dag cebuli
  • 1 porcja włoszczyzny

Golonki natrzeć solą. Włoszczyznę i cebule pokroić w plasterki. Zagotować 500ml wody z octem, warzywami, cebulą, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim, ostudzić. Mięso ułożyć w naczyniu, zalać marynatą z warzywami, przykryć i odstawić na dwa dni do lodówki. Podczas marynowania kilkakrotnie przekręcać mięso. Wyjąc mięso z marynaty do naczynia żaroodpornego i piec godzinę w temperaturze 180st polewając marynatą.

Knedliki czeskie

Składniki:

  • 40 dag mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 2 bułki (kajzerki)
  • 1 żółtko
  • 15 dag masła

W połowie ciepłego mleka rozrobić pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtko, resztę ciepłego mleka i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto. Dodać pokrojone w kostkę bułki i wyrabiać nadal tak, żeby ciasto nie przylegało do ścian naczynia. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z gotowego ciasta uformować wałki (7 cm średnicy i 15 cm długości). Wrzucić je do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem mniej więcej 20 minut.

Po wyjęciu nakłuć widelcem, żeby odparowały. Polać topionym masłem, by się nie skleiły. Przed podaniem podgrzać na parze. Pokroić w plastry o grubości ok.1,5 cm.

Duszona czerwona kapusta

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty (ok. 1,5 kg)
  • 1-2 cebule
  • 1 szklanka soku z jabłek
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu
  • pieprz i sól

Kapustę poszatkować, cebulę posiekać. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać kapustę, wlać sok z jabłek, maggi, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30-40 minut do miękkości. Przed końcem duszenia kapustę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Musaka – danie od Greka Zorby
Next post Styl pin up