Diabelska zupa o pobudzającym, urzekającym i zdecydowanie wypalającym smaku, to nic innego jak zupa czosnkowa. Polecam ją jednak osobą o „twardych” kubkach smakowych
Oto niezbędne składniki do przygotowania naszej zupy:
· Litr wywaru z warzyw lub wywar z kostkami rosołowymi
· Nać pietruszki
· Pomidor
· Jedna duża cebula
· Dwie główki czosnku ( koniecznie polskiego ponieważ jest ostrzejszy)
· Olej
· Pieprz ( najlepiej pieprz cayenne, chilli lub tabasco)
· Sól do smaku
Drobno posiekaj cebulę, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Czosnek podziel na trzy części. Na chwilę przed zdjęciem z ognia, dorzuć pierwszą część drobno posiekanego czosnku oraz drobno pokrojony, obrany ze skóry pomidor. Całość smaż jeszcze przez dwie minuty. W momencie smażenia możesz swobodnie wrzucić do bulionu drugą część pokrojonego lub wyciśniętego przez praskę czosnku. Usmażoną cebulkę z czosnkiem dopraw przyprawami i dodaj do zupy. Tak gotową diabelsko ostrą zupę gotuj jeszcze przez 20 minut. Polecam podawanie zupy na grzance z odrobiną startego żółtego sera.
Average Rating