Pojawienie się szparagów w menu to wyjątkowo pyszny zwiastun upragnionej przez wszystkich wiosny. Sezon na te warzywa trwa krótko, dlatego nie warto zwlekać z przyrządzeniem oryginalnych, aromatycznych potraw ze szparagami. Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim to prosta, ale finezyjna przekąska, której wyjątkowy smak wprowadzi wiosnę do naszego menu
Szparagi – kruche, delikatne, ale wyraziste w smaku, są wyrafinowaną propozycją kulinarną, której nie wolno przegapić- sezon na te warzywa trwa zwykle ok. 2 miesięcy. Doskonały dodatek do zup (w szczególności kremów), wyborny składnik mięs, sałatek, a także kreatywnie i apetycznie przyrządzonych przekąsek. Proste w przygotowaniu, wyśmienite grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim, mogą okazać się wiosenną przekąską numer 1! Połączenie gorącej, chrupkiej bagietki, świeżych szparagów i aksamitnego sosu na bazie kremowego sera Hochland, to kwintesencja wiosennych smaków. Przekąska przywodzi na myśl pierwsze ciepłe, słoneczne dni, piknik i relaks na świeżym powietrzu. Ta wyjątkowa, aromatyczna i zaskakująca bogactwem smaku propozycja to najpyszniejsze zaproszenie wiosny do domu!
Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim
Składniki:
- bagietka wiejska
- pęczek zielonych szparagów
- sól
- Ser kremowy w plastrach Gouda Hochland
Sos:
- 4 żółtka
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 130 g masła
- 2 trójkąty sera kremowego Cztery Sery Hochland w krążku
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki, ciąć po przekątnej, aby miały większą powierzchnię. Podpiec w piekarniku do zrumienienia. Szparagi oczyścić i wrzucić do osolonego wrzątku, zdjąć od razu z ognia, przykryć i odstawić na ok. 5-10 minut (w zależności od grubości szparagów), odcedzić i schłodzić zimną wodą.
Sos: Żółtka umieścić w misce nad kąpielą wodną, dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny, mieszać trzepaczką i stopniowo dodawać świeżo roztopione masło, na koniec w ciepłym sosie rozprowadzić pokrojone sery kremowe Cztery Sery Hochland. Na grzankach ułożyć połówki plasterków sera kremowego w plastra Gouda Hochland, szparagi i polać sosem. Podawać od razu.
Smacznego!
Average Rating