Początek września to ciężki okres nie tylko z uwagi na rozpoczynający się rok szkolny. Nawet jeśli nie musimy podporządkowywać swojego czasu pod obowiązki i zajęcia dodatkowe naszych dzieci, to i tak miesiąc ten kojarzy nam się z pożegnaniem lata. Jeśli nie chcemy popaść w jesienny nostalgiczny nastrój, warto dostarczyć organizmowi nieco endorfin. Jak to zrobić?
Są takie produkty spożywcze i przyprawy, które przyczyniają się do podniesienia hormonów szczęścia – serotoniny, dopaminy i endorfin. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na napoje, które pozwolą nam poprawić sobie nastrój.
Pikantna herbata
Papryczka chili, poza właściwościami bakteriobójczymi oraz obniżającymi cholesterol, sprzyja wyzwalaniu endorfin. Z pewnością wiedzą to osoby, które rozsmakowały się w połączeniu chilli z czekoladą. Warto jeszcze bardziej poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i dodać szczyptę tej papryczki do porannej herbaty.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Ziarno kardamonu
- Gwiazdka anyżu
- Kilka goździków
- Papryczka chili
Przygotowanie:
Do garna wkładamy przyprawy i zalewamy wodą. Gotujemy je przez kilkanaście minut. Tak przygotowaną wodą zalewamy herbatę i parzymy przez 3-4 minuty.
Czekoladowa herbata
Czekolada to jeden z najpopularniejszych polepszaczy humoru. Nic dziwnego – już po zjedzeniu jednego jej kawałka rośnie poziom endorfin. Warto więc połączyć aromatyczną herbatę ze smakiem tak lubianej czekolady.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Kakao naturalne
- Brązowy cukier
- Mleko
Przygotowanie:
Wodę i mleko gotujemy w proporcji 1:1. Dodajemy herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Dosładzamy i dodajemy łyżeczkę kakao.
Bananowy koktajl
Banan dostarcza organizmowi wielu naturalnych antydepresantów, takich jak magnez, kwasy tłuszczowe czy witamin z grupy B. Koktajl na bazie aromatycznej herbaty z dodatkiem banana będzie nie tylko pyszny, ale również poprawi nam nastrój.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Banan
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Czekamy aż napar ostygnie. Dodajemy banana i blendujemy na jednolitą masę. Jeśli napój będzie zbyt gęsty możemy go rozcieńczyć odrobiną mleka.
Average Rating