Czas świąt i karnawału to prawdziwy festiwal kulinarnych aromatów. Obok tradycyjnych potraw na uroczystych stołach coraz częściej możemy spotkać alternatywne propozycje dań. Są one wynikiem rosnącego zainteresowania sztuką kulinarną wśród świadomych smaku pasjonatów gotowania. Marka Sam Cook przenosi do domowego zacisza metodę sous-vide, znaną z najlepszych światowych restauracji. To właśnie dzięki niej świąteczno-karnawałowe potrawy wejdą na najwyższy poziom smakowej maestrii
Restauracyjne świąteczne menu
Wykwintne. Zaskakujące. Pełne aromatu. Tak można określić dania, które powstały z użyciem metody sous-vide proponowanej przez markę Sam Cook. Pozwala ona na prowadzenie odważnej, zdrowej i innowacyjnej kuchni we własnym domu. Jaki jest jej sekret? To powolne gotowanie produktów w stałej, obniżonej temperaturze wody, w próżniowo zamkniętych woreczkach foliowych. Przygotowane w ten sposób mięsa, owoce morze czy warzywa nie tracą pełni witamin i naturalnych składników odżywczych. To doskonała technika, która pomoże zaskoczyć rodzinę podczas świątecznych spotkań, a także przyjaciół w karnawałowe wieczory. Restauracyjne menu nareszcie można powtórzyć w domowych warunkach.
Przygotowanie dań sous-vide
Świąteczny okres jest dla wszystkich chwilą oddechu. Oderwanie się od pędzącej codzienności, to okazja na spełnianie kulinarnych marzeń. Termo cyrkulator Sous Vide PSC-20 marki Sam Cook pozwala na perfekcyjne opanowanie metody sous-vide. Odpowiada za obieg wody w naczyniu i kontrolę jej temperatury w trakcie gotowania. Jest prosty w obsłudze i z łatwością zmieści się w kuchennej szufladzie. Dotykowy panel z wyświetlaczem LED pozwala na regulację temperatury w zakresie od 0 do 90°C – co 0,5 °C oraz na ustawienie czasu pracy w zakresie od 0 do 99 godzin 59 minut – co 1 minutę. To urządzenie dla wymagających osób, które chcą, aby ich sztuka kulinarna była na profesjonalnym poziomie.
Pierś z gęsi z sosem żurawinowym i placuszkami z dyni
Pierś z gęsi przygotowana metodą sous-vide to danie pasujące do wszystkich świątecznych i karnawałowych spotkań. Poznaj wykwintny przepis rodem z najlepszej restauracji!
Porcja dla dwóch osób, czas przygotowania ok. 30 minut, czas oczekiwania ok. 70 minut
Składniki:
• 2 piersi gęsie
• sól
• pieprz czerwony świeżo mielony
• tymianek
• skórka otarta z cytryny
Sos żurawinowy:
• 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej
• 100 ml miodu
• 150 ml wina czerwonego
• 2 figi
Placki dyniowe:
• 300 g dyni obranej (piżmowej lub Hokkaido)
• 1 cebula
• 5 łyżek mąki
• 1 jajo
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa
• olej do smażenia
Dekoracja:
• 2 figi
• łyżka masła
• łyżka miodu
• ½ łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania piersi z gęsi. Natrzyj je solą, pieprzem, tymiankiem i skórką z cytryny. Tak zamarynowane mięso zapakuj próżniowo przy użyciu zgrzewarki próżniowej Sam Cook (każdy kawałek oddzielnie). Odłóż i zaczekaj minimum pół godziny. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej i spakowane przetrzymać w lodówce. W garnku z wodą zamocuj termo cyrkulator Sam Cook i ustaw temperaturę 65°C. Wyreguluj także czas na 60 minut. Piersi gęsie w woreczkach włóż do garnka.
W między czasie przyrządź sos żurawinowy: Żurawinę usmaż z miodem; gdy będzie miękka dodaj łyżkę masła i podlej czerwonym winem. Gdy wino odparuje i sos się zagęści, jest gotowy do podania.
Czas na placuszki! Zetrzyj na tarce dynię i cebulę (jak w przypadku placków ziemniaczanych). Do pulpy dodaj jajo, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Formuj łyżką niewielkie placuszki i wykładaj na rozgrzany na patelni olej; smaż z obu strony na złoty kolor. Przekrojone na pół figi podsmaż kilka minut na maśle z dodatkiem miodu i octu balsamicznego .Na talerz wyłóż placuszki dyniowe, a następnie wylej sos żurawinowy. Na sosie ułóż pierś z gęsi i udekoruj smażonymi figami.
Nadchodzący świąteczno-karnawałowy czas wykorzystaj na poszerzanie kulinarnych horyzontów. Z marką Sam Cook nareszcie jest to możliwe, i to w domowym zaciszu!
Average Rating