Porka jest sztandarowym daniem kuchni staropolskiej z rejonów Kujaw, Wielkopolski i Małopolski. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i syta. Można ją jeść zaraz po przygotowaniu i odsmażaną
Składniki:
– 0,5 kg ziemniaków
– 0,5 kg mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz
– skwarki z boczku
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać sól, gotować. W połowie gotowania do ziemniaków wsypać mąkę, gotować do rozgotowania ziemniaków. Podczas gotowania ziemniaków z mąką utworzy się kluch, nie mieszać. Ugotowane ziemniaki odcedzić do miski, wywaru ziemniaczanego nie wylewać. Tłuczkiem do ziemniaków dobrze ubić aby masa była lekko kleista. Gdyby była masa za gęsta, dolać trochę wywaru z ziemniaków, utłuc. Boczek pokroić w kostkę, stopić na tłuszczu. Gotową porkę wyjmować na talerze, polać tłuszczem ze skwarkami.
Average Rating