Jak przygotować tradycyjną porkę?

Jak przygotować tradycyjną porkę?

0 0

Porka jest sztandarowym daniem kuchni staropolskiej z rejonów Kujaw, Wielkopolski i Małopolski. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i syta. Można ją jeść zaraz po przygotowaniu i odsmażaną

Składniki:

– 0,5 kg ziemniaków

– 0,5 kg mąki ziemniaczanej

– sól i pieprz

– skwarki z boczku

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać sól, gotować. W połowie gotowania do ziemniaków wsypać mąkę, gotować do rozgotowania ziemniaków. Podczas gotowania ziemniaków z mąką utworzy się kluch, nie mieszać. Ugotowane ziemniaki odcedzić do miski, wywaru ziemniaczanego nie wylewać. Tłuczkiem do ziemniaków dobrze ubić aby masa była lekko kleista. Gdyby była masa za gęsta, dolać trochę wywaru z ziemniaków, utłuc. Boczek pokroić w kostkę, stopić na tłuszczu. Gotową porkę wyjmować na talerze, polać tłuszczem ze skwarkami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Osobowości mody – Nina Ricci
Next post Trucicielka – recenzja