Komu z nas przepyszny, śmietankowy lub czekoladowy budyń nie kojarzy się z radosnymi podwieczorkami z mamą? Podpowiadamy, jak połączyć te tradycyjne smaki dzieciństwa z nowoczesnymi dodatkami i przygotować przepyszny, a przede wszystkim zdrowy, domowy budyń na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem nasion chia, który zachwyci nasze pociechy, a nam przywoła miłe wspomnienia
Składniki (4 porcje):
⁃ 4 łyżki kaszy jaglanej
⁃ 1 litr wody Mama i ja
⁃ 3/4 szklanki pokrojonej dyni
⁃ 1/4 średniej wielkości kalafiora
⁃ garść szpinaku typu baby
⁃ 100 g pomidorów koktajlowych
⁃ 2 filety z ryby, np. mintaj, dorsz
⁃ 1 cebula szalotka
⁃ 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
⁃ olej do smażenia ryby
⁃ sól, pieprz
⁃ kurkuma
⁃ curry
⁃ koper lub natka pietruszki
Wykonanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na roztopionym w garnku maśle.
2. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, wsyp kaszę i gotuj 5 minut.
3. Do ugotowanej kaszy dodaj dynię, kalafior i gotuj przez kolejne 5–7 minut.
4. Następnie dorzuć szpinak oraz pomidory i gotuj 2 minuty.
5. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą.
6. Rybę pokrój w niewielkie kawałki, lekko posól i popieprz. Przyprawioną rybę usmaż na rumiany kolor. W bardziej dietetycznej wersji można ją też przygotować na parze.
7. Podawaj zupę z cząstkami ryby, całość posyp ziołami.
Average Rating