Kanapki w innej postaci
Czas czytania:1 min

Kanapki w innej postaci

0 0

Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. W wersji podstawowej zazwyczaj jemy je z masłem, żółtym serem i plastrem pomidora lub ogórka. W wersji urozmaiconej np. z grillowanym mięsem, warzywami i sosem mogą być świetnym pomysłem na obiad i kolację. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów

Kanapkowe czary-mary

Polacy to niewątpliwie naród kanapkowy. Kanapki jemy na śniadanie, następne w przerwie na lunch, na podwieczorek lub kolację. I nie ma w tym nic dziwnego – aby je przygotować nie musimy spędzać długich godzin w kuchni i mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wariantów na ich przyrządzenie jest tak dużo jak różnorodny jest świat. Przykładowo Włosi jedzą je na słodko np. z masłem orzechowym lub lodami, Francuzi zajadają się tostami na ciepło, a na Bałkanach miejscowi smakują się w pikantnych wersjach z pikantną, paprykową pastą z bakłażanem. Wystarczy odrobina fantazji, ciekawe dodatki, a kanapka może stać się smacznym i oryginalnym posiłkiem. Zwłaszcza wiosną, kiedy sezonowe i świeże warzywa powoli pojawiają się na okolicznych straganach.

Z ćwikłą, pastą chrzanową i karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • kromka pieczywa
  • 2 plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
  • 2 plastry wędzonego żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • garść rukoli
  • kilka liści buraka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności szykujemy pastę. W małej miseczce mieszamy chrzan, serek śmietankowy, majonez, musztardę i majonez. Tak przygotowaną pastą smarujemy kromkę chleba. Następnie układamy na niej plasterki szynki i żółtego sera. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle z dodatkiem cynamonu na rozgrzanej patelni. Układamy ją na kanapce. Na koniec posypujemy kanapkę garścią rukoli i świeżymi liśćmi buraczków. Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną musztardy francuskiej.

Wiosenny hot-dog z limonką

Składniki:

  • 1 bułka z ziarnami
  • 1 parówka z kurczaka Żarłaki firmy Konspol
  • 1 puszka kukurydzy
  • cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • pęk szczypiorku
  • 1 limonka
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Parówkę z kurczaka Żarłaki gotujemy i wkładamy do środka bułki. Ogórek, pomidor i cebulę kroimy w kostkę po czym mieszamy je z kukurydzą. Do bułki wkładamy ugotowaną parówkę po czym wykładamy ją mieszanką warzyw. Tak przygotowanego hot-doga skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pieluszkowe zapalenie skóry
Next post Coraz więcej kosmetyczek pracuje w domu – dowiedz się dlaczego!