Karnawałowy deser makowy w pucharkach

Karnawałowy deser makowy w pucharkach

0 0

Pomysł na szybką i pyszną przekąskę karnawałową? Polecamy deser z makowym biszkoptem, otulonym kremową pierzynką. Słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. To przysmak doskonały na karnawałowy bal!

Składniki:

Biszkopt makowy (blaszka 15×25):

• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki
• 40 g maku mielonego BackMit
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ze śmietany i mascarpone:

• 250 g mascarpone
• 250 g śmietany 30%
• 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

• konfitura malinowa
• mandarynki do dekoracji
• płatki migdałów KRESTO do dekoracji

Wykonanie:

1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj łyżką. Piecz około 20 min w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz.
2. Mascarpone, śmietanę oraz cukier puder zmiksuj aż do momentu uzyskania sztywnego kremu.
3. W szklankach na dnie umieść pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drugą warstwę ułóż w tej samej kolejności. Udekoruj mandarynkami i migdałami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post <strong>Podróże i praca pod palmami? Brzmi kusząco, choć nie wszyscy o tym marzą</strong>
Next post <strong>Sofa czy kanapa?</strong>