Coraz chętniej sięgamy po zapomniane w nowoczesnych kuchniach przepisy. Na naszych stołach prawdziwą furorę robią dania rodem z XIX wiejskiej chaty takie jak porka czy parzybroda. Podstawą obu przysmaków są ziemniaki
Porka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szkl. mąka pszenna
- 1 posiekana cebula
- ½ szklanki śmietany z cukrem
- 30 dag boczku
- łyżeczka soli
Przygotowanie: Ziemniaki zalewamy wodą, solimy. Kiedy się zagotują, wsypujemy mąkę, nie mieszamy. Gotujemy, aż ziemniaki lekko się rozgotują, a z mąki utworzy się kluch. Odcedzamy wodę (nie wylewamy, bo może będzie jeszcze potrzebna do rozrzedzenia potrawy), zostawiając w garnku ok. ¼ . Całość ubijamy pałką do ucierania ciasta (można posłużyć się też tłuczkiem lub mikserem), aż składniki połączą się w jednolitą, kleistą masę. Gdyby porka była zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody. Polewamy skwarkami z boczku z cebulką lub śmietaną z cukrem. Porkę można jeszcze odgrzać na tłuszczu, robi się wtedy chrupiąca.
Parzybroda
Składniki:
- ½ kg ziemniaki
- 1 mała biała kapusta cebula 2 szt
- 2 cebule
- 1 kg żeberek
- sól, pieprz
- liść laurowy
- koperek
- ziele angielskie
- 1 łyżka smalec
- 1 łyżka mąka
Przygotowanie: Kapustę opłukać i poszatkować. Ziemniaki umyć, obrać i też pokroić w kostkę. Do wrzącej wody wrzucić świeże żeberka, opłukaną i poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki, liść laurowy, koperek posiekany. Gotować aż wszystko będzie miękkie. 2na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zagęścić nią zupę i doprawić przyprawami do smaku.
Average Rating