Kuchnia spod strzechy
Czas czytania:1 min

Kuchnia spod strzechy

0 0

Coraz chętniej sięgamy po zapomniane w nowoczesnych kuchniach przepisy. Na naszych stołach prawdziwą furorę robią dania rodem z XIX wiejskiej chaty takie jak porka czy parzybroda. Podstawą obu przysmaków są ziemniaki

Porka
Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szkl.    mąka pszenna
  • 1 posiekana  cebula
  • ½ szklanki śmietany z cukrem
  • 30 dag boczku
  • łyżeczka soli

Przygotowanie: Ziemniaki zalewamy wodą, solimy. Kiedy się zagotują, wsypujemy mąkę, nie mieszamy. Gotujemy, aż ziemniaki lekko się rozgotują, a z mąki utworzy się kluch. Odcedzamy wodę (nie wylewamy, bo może będzie jeszcze potrzebna do rozrzedzenia potrawy), zostawiając w garnku ok. ¼ . Całość ubijamy pałką do ucierania ciasta (można posłużyć się też tłuczkiem lub mikserem), aż składniki połączą się w jednolitą, kleistą masę. Gdyby porka była zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody. Polewamy skwarkami z boczku z cebulką lub śmietaną z cukrem. Porkę można jeszcze odgrzać na tłuszczu, robi się wtedy chrupiąca.

Parzybroda
Składniki:

  •  ½ kg ziemniaki
  • 1 mała  biała kapusta cebula 2 szt
  • 2 cebule
  • 1 kg żeberek
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • koperek
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka smalec
  • 1 łyżka mąka

Przygotowanie: Kapustę opłukać i poszatkować. Ziemniaki umyć, obrać i też pokroić w kostkę. Do wrzącej wody wrzucić świeże żeberka, opłukaną i poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki, liść laurowy, koperek posiekany. Gotować aż wszystko będzie miękkie. 2na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zagęścić nią zupę i doprawić przyprawami do smaku.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Nefilim Thomas E. Sniegowski – recenzja
Next post Uszka faszerowane śledziem