Lato w pełni, a zatem sezon na rodzinne spotkania na świeżym powietrzu można uznać za otwarty. Szukasz pomysłu na to, jak zaskoczyć swoich gości? Przedstawiamy przepis na deser doskonały – ciasto z truskawkami
Truskawki w roli głównej
Chyba nie ma takiej osoby, której lato nie kojarzyłoby się ze świeżymi, słodkimi owocami. Wykorzystaj ten czas i zaserwuj gościom ptasie mleczko z galaretką i truskawkami!
Niezbędne produkty:
• 2 galaretki truskawkowe
• 200 ml śmietanki kremowej
• 1 opakowanie biszkoptów
• ok. 500-700 g truskawek
• folia z papierem do pieczenia 2w1 od Jana Niezbędnego
Sposób przygotowania:
Rozpuść jedną galaretkę w szklance wrzącej wody (nie gotuj)i odstaw do przestudzenia. Gdy galaretka będzie miała temperaturę pokojową lub nieco niższą, ubij mocno schłodzoną śmietankę, a następnie delikatnie dodaj do niej galaretkę. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia z folią Jana Niezbędnego* ułóż biszkopty – pamiętaj by ułożyć je bardzo ciasno. Wylej wcześniej przygotowaną masę na biszkopty. Całość wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje rozpuść drugą galaretkę w 1,5 szklanki wody. Odstaw do przestudzenia. Gdy zacznie tężeć wyłóż truskawki na warstwę ptasiego mleczka, a następnie wylej tężejącą galaretkę. Podawaj po dokładnym schłodzeniu. Aby ciasto zachowało swój estetyczny wygląd, wyjmij je z blaszki razem z papierem.
Smacznego!
Average Rating