Karnawał i huczne zabawy za nami, teraz czas na spokojniejsze spotkania w małym gronie. Na takie okazje idealną propozycją będzie śledzik w nietypowym wydaniu – jako zwieńczenie mini kanapeczek. Odpowiednio wykrojone kromeczki z pełnoziarnistego chleba tostowego wystarczy udekorować pierzynką z twarożku i wytrawną konfiturą z buraka. Ta lekka i smaczna przekąska świetnie sprawdzi się w czasie postu
Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem – składniki:
– cebula 1 średnia sztuka
– masło 1 łyżka
– buraki czerwone 0,5kg
– cukier brązowy 200g
– sok z cytryny 2 łyżki
– ocet jabłkowy 2 łyżki
– imbir ½ łyżeczki
– cynamon ½ łyżeczki
– twaróg tłusty 300g
– chleb tostowy pełnoziarnisty(np. od Dan Cake)
– filety śledziowe 4 szt.
– olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
– szczypiorek 1 pęczek
Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem – wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!
Average Rating