Ten prosty deser przygotowany z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony to przedsmak czekających nas już wkrótce słodkich, świątecznych przyjemności. Kremowa serowo-makowa masa doskonale komponuje się z kruchym spodem, a dodatek suszonej żurawiny wzbogaca smak serniczków. Stanowią idealny przysmak na jesienne wieczory, osładzając oczekiwanie na świąteczny, radosny czas
Sprawdzony przepis na mini serniczki makowe z żurawiną
Składniki:
- 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- 200 g śmietanki kremówki
- 60 g mielonego maku
- 100 cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 50 ml bardzo gorącej wody
- ok 100 g suszonej żurawiny
spód:
- 200 g herbatników
- 80 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem, okruszkami i powstałą masą wysypać spody silikonowych foremek do babeczek. Docisnąć mocno, wstawić do lodówki.
Śmietankę podgrzać z makiem z garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Twarożek „rozluźnić” miksując chwilę, dodać makową śmietankę i cukier, bardzo dokładnie miksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do masy i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowe spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułożyć żurawinę, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z foremek. Lekko oprószyć cukrem pudrem.
Average Rating