Mini serniczki makowe z żurawiną

Mini serniczki makowe z żurawiną

0 0

Ten prosty deser przygotowany z twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony to przedsmak czekających nas już wkrótce słodkich, świątecznych przyjemności. Kremowa serowo-makowa masa doskonale komponuje się z kruchym spodem, a dodatek suszonej żurawiny wzbogaca smak serniczków. Stanowią idealny przysmak na jesienne wieczory, osładzając oczekiwanie na świąteczny, radosny czas

Sprawdzony przepis na mini serniczki makowe z żurawiną

Składniki:

  • 450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 60 g mielonego maku
  • 100 cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50 ml bardzo gorącej wody
  • ok 100 g suszonej żurawiny

spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła, roztopionego

Przygotowanie:

Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z masłem, okruszkami i powstałą masą wysypać spody silikonowych foremek do babeczek. Docisnąć mocno, wstawić do lodówki.

Śmietankę podgrzać z makiem z garnuszku, zagotować i zdjąć z ognia. Twarożek „rozluźnić” miksując chwilę, dodać makową śmietankę i cukier, bardzo dokładnie miksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do masy i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowe spody, wypełniając całe foremki. Nie wierzchu ułożyć żurawinę, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie wyjąć z foremek. Lekko oprószyć cukrem pudrem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post City break – stylizacje
Next post Bitwa na style – puchowa kurtka vs płaszcz