Ze śmietaną, owocowy, czekoladowy, a może z nutką pikanterii? – desery zaskakują smakiem i propozycjami podania. Wybór przekąski często zależy od dostępności owoców sezonowych i tego, na co w danej chwili mają ochotę najbliżsi.Proponujemy przepis na żurawinowe małe co nieco, które można przygotować niezależnie od pory roku
Mini Tiramisu z żurawiną – składniki:
- 200 g serka mascarpone
- 60 g mlecznej czekolady
- 2 garście Żurawiny suszonej Siesta
- 10 herbatników typu petit beurre
- Kawa zbożowa do nasączenia herbatników
- Łyżeczka cukru pudru
Mini Tiramisu z żurawiną – przygotowanie
Mleczną czekoladę rozpuść w naczyniu zanurzonym w gorącej wodzie i odstaw do wystygnięcia. Serek mascarpone utrzyj na gładką masę stopniowo dodając mleczną czekoladę. Do całości dodaj łyżeczkę cukru pudru, 2 garści Żurawiny suszonej Siesta i całość delikatnie wymieszaj. Przygotuj kawę zbożową w płaskim naczyniu i pojedynczo zanurzaj na kilka sekund każdy herbatnik. W szklanych pucharkach układaj warstwami na przemian herbatniki i krem z serka mascarpone. Udekoruj deser żurawiną i wstaw do lodówki. Słodką przekąskę podawaj schłodzoną.
Smacznego!
Average Rating