Muffin tea – czyli herbaciane muffinki w 3 minuty
Czas czytania:2 min

Muffin tea – czyli herbaciane muffinki w 3 minuty

0 0

W jesiennie wieczory, szczególnie te spędzane z ulubionym serialem, znacznie częściej niż latem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Deszcz i wiatr nie zachęcają jednak do wychodzenia po przekąski do sklepu. Warto więc przygotować dla siebie i bliskich słodkie babeczki z… mikrofali. Eksperci marki Akbar proponują przepisy na trzy różne tego rodzaju słodkości, które z pewnością zaspokoją nawet największy apetyt na „małe co nieco”

Domową babeczkę można przygotować z dodatkiem aromatycznych liści herbacianych. Będzie to idealny deser dla każdego miłośnika tego napoju. Taka przekąska to również doskonały pomysł na szybkie wykonanie słodkiego poczęstunku, kiedy zaskoczą nas goście.

Czekoladowa babeczka

Przepisy na babeczki z kubeczka są proste i nie wymagają wielu składników. Nawet w „pustej lodówce” uda się znaleźć składniki na ten deser.

Składniki:

  •  1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki niesłodzonego kakao
  • Łyżka liści herbacianych Akbar Pure Ceylon
  • 3 łyżki oleju
  • Jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Maliny
  • Bita śmietana
  • Sos czekoladowy

Przygotowanie:

Przygotowujemy mocny napar z herbaty. Odcedzamy liście i odstawiamy do ostygnięcia. W kubku łączymy mąkę z cukrem, proszkiem i kakao. Dodajemy olej, jajko i 2 łyżki naparu herbacianego. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do kubka. Masa nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości naczynia. Wstawiamy do mikrofali na ok. 2 minuty obserwując wypiek. Dekorujemy bitą śmietaną, malinami i polewamy sosem czekoladowym.

Cynamonowa muffinka

Muffinka z dodatkiem herbaty i przypraw korzennych będzie idealna na chłodne wieczory.

Składniki:

  •  1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • Jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki margaryny
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
  • Szczypta zmiażdżonej gwiazdki anyżu
  • Łyżka liści herbacianych Akbar Pure Ceylon + ½ łyżeczki liści
  • Odrobina brązowego cukru do posypania

Przygotowanie:

Z herbaty wykonujemy mocny napar. Odstawiamy do ostygnięcia i odcedzamy. Łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, cynamon, anyż i rozgniecione liście herbaciane. Dodajemy jajko, margarynę i dwie łyżki naparu herbacianego. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do kubka. Masa nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości kubka. Wstawiamy do mikrofali na ok. 2 minuty. Wyrośniętą babeczkę posypujemy brązowym cukrem.

Śniadaniowa muffinka

Dzięki temu przepisowi możemy w kilka minut przygotować nie tylko szybką przekąskę, ale i pyszne śniadanie. Poniżej przepis na owocową muffinke z aromatem herbacianym.

Składniki:

  •  1,5 łyżki mąki pszenne
  • 1,5 łyżki cukru
  • Jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki margaryny
  • Kilka orzechów pekan
  • Banan
  • Łyżka liści herbacianych Akbar Pure Ceylon
  • Kilka listków mięty do ozdobienia dania

Przygotowanie:

Z herbaty wykonujemy mocny napar. Odstawiamy do ostygnięcia i odcedzamy. Od banana odkrawamy 3 plasterki do ozdobienia dania. Resztę rozgniatamy widelcem. Łączymy wszystkie suche składniki na babeczkę (mąkę, cukier, proszek) i dodajemy jajko, 2 łyżki naparu z herbaty, margarynę i rozgniecionego banana. Wszystko łączymy do momentu uzyskania jednolitej masy. Kilka orzechów rozgniatamy i dodajemy do ciasta. Przelewamy masę do kubka. Masa nie powinna sięgać wyżej niż do 2/3 wysokości kubka. Wstawiamy do mikrofali na ok. 2 minuty. Babeczkę zdobimy pozostawionymi plasterkami banana, orzechami i listkami mięty.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Postaw na czerwień!
Next post DOS – gra dla dużych i małych