Musaka to sztandarowe danie kuchni Graków. Podstwą tej greckiej zapiekanki są warzywa, głównie bakłażan i ziemniaki oraz mięso mielone
Składniki:
- 2-3 duże bakłażany
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku świeżego lub 2 łyżeczki suszonego
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej cielęciny lub wołowiny zmielonej samemu)
- 1 puszka pomidorów przecierowych
- 1 łyżeczka oregano
- mielony kminek ok 1 łyżeczka
- cynamon ok 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa ok 0,5 łyżeczki
- sól, pieprz, cukier
- oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy do smażenia
- ser do posypania
Sos beszamelowy:
- 100 g masła
- 50 g mąki
- ok 500 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kroimy bakłażany w plasterki, solimy, możemy skropić cytryną i odstawiamy na 1/2 godziny.
Odsączamy, smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 5-10 min – bakłażany muszą zmięknąć i się wysuszyć. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na złoty kolor, dodajemy mięso i smażymy mieszając przez ok. 15 minut, do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy (jeśli mięso jest wieprzowe lub baranie dodaję tymianku i rozmarynu, aby zabić charakterystyczny zapach).
Dodajemy pomidory razem z zalewą, oregano, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut – do odparowania. Na koniec dodajemy resztę przypraw i czosnek.
W tym czasie przygotowujemy sos. Rozpuszczamy masło, zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy mąkę – stawiamy znów na palnik i robimy zasmażkę na złoty kolor. Stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając (wychodzi beszamel). Dodajemy soli, pieprzu i gałki. Niektórzy dodają jeszcze 2 żółtka i parmezan.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso – na górze powinien się znaleźć bakłażan. Zalewamy całość sosem, posypujemy serem wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut, do czasu, aż wierzch ślicznie się zrumieni.
Average Rating