Panzanella to zdrowa i pyszna sałatka na każdą okazję.
Panzanella – składniki:
· 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
· 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
· 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti
· 1 ząbek czosnku
· pomidory kolorowe
· 20g czerwona cebula
· ½ pęczka bazylii
· sól i pieprz do smaku
· 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
· 20g karczochów krojonych marki Ponti
· 30g papryka pieczona
· kilka kaparów marki Ponti
Panzanella – przygotowanie:
Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.
Average Rating