Panzanella – sałatka toskańska

Panzanella – sałatka toskańska

0 0

Panzanella to zdrowa i pyszna sałatka na każdą okazję.

Panzanella – składniki:

· 50g białego pieczywa (typu ciabatta)

· 30 ml oliwy z oliwek Olitalia

· 10 ml octu balsamicznego z Modeny marki Ponti

· 1 ząbek czosnku

· pomidory kolorowe

· 20g czerwona cebula

· ½ pęczka bazylii

· sól i pieprz do smaku

· 10g tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo

· 20g karczochów krojonych marki Ponti

· 30g papryka pieczona

· kilka kaparów marki Ponti

Panzanella – przygotowanie:

Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Alergik w domu i szkole
Next post Śnieżny wędrowiec – najnowsza powieść Elisabeth Herrmann