Quiche to rodzaj wypieku składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy
Quiche Lorraine
Składniki na ciasto:
– 250 g mąki
– 100 g masła
– 2 jajka
– szczypta soli
– zimna woda
Składniki na nadzienie:
– 4 jajka
– 200 g wędzonego boczku
– 200 ml śmietany
– 100 ml mleka
– 100 g żółtego sera startego
– pieprz, sól
Przygotowanie:
Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkami i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze. Zarobić na gładko, uformować kulę. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Boczek pokroić drobno, usmażyć na patelni aby wytopił się tłuszcz. W misce lub rondelku wymieszać trzepaczką śmietanę, mleko, jajka, dodać soli i pieprzu. Rozwałkować ciasto, oblepić spód i boki blaszki. Nakłuć widelcem spód i boki. Na ciasto na blaszce wylać masę śmietanowo-jajeczną, wrzucić boczek, posypać żółtym serem. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut, do zrumienienia. W wersji wegetariańskiej boczek można zastąpić pieczarkami.
Serowe quiche
Składniki na ciasto:
– 22 dag mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– łyżeczka soli
– olej do smarowania
Nadzienie:
– 10 dag utartego sera twardego
– 25 dag różnych serów: twardych, pleśniowych, fety itp.
– 400 ml gęstej śmietany
– 5 jajek
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz
– słodka papryka w proszku
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać rozmącone jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną foremkę. Piec w temp. 200 st. C. przez 15 minut. Sery obrać ze skóry i pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Kostki ułożyć na cieście. Wymieszać śmietanę z jajkami i utartym serem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Masą zalać ser. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
Average Rating