Polędwiczki z kurkami to danie, które z powodzeniem można podać na pierwszą kolację z teściami. Danie proste do zrobienia, choć czasochłonne. Polędwiczki z kurkami poleca nasza użytkowniczka Krokiecik
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 kg kurek (mogą być mrożone)
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- masło
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Kurki oczyścić i dokładnie umyć. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić. Dodać kurki. Dusić ok. 20 min na średnim ogniu.
W tym czasie polędwiczki oczyścić z białych błon. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki włożyć do worka do pieczenia, obłożyć masłem i włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec około 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z worka na talerz i odstawić do wystudzenia.
Do uduszonych kurek dodać śmietankę, chwilę poddusić, aż sos trochę odparuje.
Przed podaniem polędwiczkę pokroić w plastry, sos posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem.
Average Rating