Pomarańczowa rewolucja na stole
Czas czytania:2 min

Pomarańczowa rewolucja na stole

0 0

Ich aromat kojarzy się z ciepłem domowego kominka, świętami, rodzinną atmosferą, ale także orzeźwieniem i letnią bryzą. Pomarańcze to prawdziwa skarbnica aromatu, słodyczy soku i delikatnego miąższu, które mogą urozmaicić smak wielu prostych i ekstrawaganckich potraw

Oto trzy proste przepisy na wykwintne i proste dania z pomarańczarni w roli głównej. Nadają się jako przystawka, dodatek, ale przede wszystkim grają pierwsze skrzypce w symfonii subtelnego i lekko słodkawego smaku potraw.

Kurczak po chińsku z lekką nutką pomarańczy

Składniki: 2 lub 1 pierś z kurczaka, 2 pomarańcze, oliwa z oliwek, 1 cebula, 2 papryki kolorowe – drobno pokrojone, marchewka pokrojona w paski, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, 100 g fasoli szparagowej może być zielona (ugotować osobno w lekko osolonej wodzie), dwie mały łyżeczki przyprawy do kurczaka, papryki słodkiej lub przyprawy chińskiej (5 smaków), woreczek ugotowanego ryżu.

Składniki sosu: 4 łyżki sosu sojowego, pasty duża łyżka pasty pomidorowej, drobna strata skórka z pomarańczy, łyżka imbiru, 4 łyżki wytrawnego sherry.

Przygotowanie: Pierś umyć i pokroić i kostkę lub paseczki. Połączyć z przyprawami (papryka słodka, przyprawa do kurczaka lub przyprawa chińska) oraz skropić łyżeczką cytryny i zostawić na 15 do 30 minut. Ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię z oliwą lub olejem wrzucić kurczaka i podsmażyć aż będzie biały ze wszystkich stron. Następnie dodać posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, marchewkę i smażyć przez kilka minut aż mięso zmięknie i połączy się z warzywami. Dodać ugotowaną fasolkę i smażyć kilka minut. Składniki soku wymieszać, następnie połączyć z mięsem i warzywami na patelni, a na końcu podgrzewać aż płyn zgęstnieje. Podawać z ugotowanym białym lub brązowym ryżem.

Kaczka w pomarańczach

Składniki: kaczka 2 kg, 2 dojrzałe pomarańcze, 2 winne jabłka, kieliszek wytrawnego wina, skórkę i wyciśnięty sok z pomarańczy, łyżkę masła, dużą łyżkę otartego tymianu, sok z cytryny, łyżkę mąki ziemniaczanej, pieprz sól.

Przygotowanie: umyć i osuszyć kaczkę natrzeć solą i pieprzem oraz tymiankiem, oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie zawinięta w folię spożywczą odłożyć na godzinę lub dwie do lodówki. Po wyjęciu kaczki układamy ja na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Kaczkę faszerujemy obranymi i pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i pomarańczami lub jedynie okładamy z zewnątrz. Przed wstawienie do piekarnika należy jeszcze skropić kaczkę sokiem z pomarańczy i udekorować otartą skórką pomarańczową. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 200 st. A następnie po 15 minutach zmniejszy do 170 stopni, podlewając co jakiś czas winem i odrobiną wody. Piec kilka godzin aż mięso będzie rumiane i miękkie.

Kaczka w pomarańczach świetnie podkreśla smak ryżu lub pieczonych ziemniaków.

Konfitury z pomarańczy

Pomarańcze doskonale nadają się także na smaczne konfitury, przeciery i galaretki, które podkreślają smak deserów i dań mięsnych. Jak samodzielnie przyrządzić pomarańczową konfiturę?

Składniki: 6-7 pomarańczy, 1,5 kg cukru,850 ml wody, 1 łyżka startej wanilii, sok z połowy cytryny.

 Przygotowanie: Pomarańcze obrać i ugotować w całości. Osuszyć i pociąć na mniejsze części. Z wody i z cukru gotować syrop aż stanie się gęsty. Włożyć w niego cząstki pomarańczy i gotować aż całość się połączy się w jednolitą masę. Przed zdjęciem z ognia dodać wanilię i sok z cytryny, przełożyć do słoika. Podawać ostudzone lub zawekować.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Danie meksykańskie
Next post Kwestia równowagi – recenzja książki