Śniadanie to podstawa – najważniejszy posiłek i jednocześnie energia na cały dzień. Potrzebują go szczególnie dzieci, które dużą część dnia spędzają w szkole oraz poza domem. Z okazji zbliżającego się roku szkolnego warto już teraz zastanowić się nad zaopatrzeniem naszych pociech w zdrowe i pożywne śniadanie, które stanie się alternatywą dla standardowej kanapki z serem i szynką.
Poznaj 3 przepisy na ciekawe pomysły na drugie śniadanie, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno – są zatem idealną propozycją zarówno na pierwsze i drugie śniadanie.
Strudel szpinakowo – serowy
Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 50 g drożdży
– 2 jajka
– 2 żółtka
– ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%
– 2 łyżki mleka
– cukier i sól do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
– 500 g szpinaku mrożonego
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz do smaku
– 250 g sera gouda MSM Mońki
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.
Smacznego!
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
– 200 g szynki parzonej
– 200 g świeżych pieczarek
– 2 łyżki oleju
– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
– 150 g kapusty pekińskiej
– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
– pieprz do smaku
– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
– 1 jajko
Wykonanie:
Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.
Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.
Smacznego!
Smakowe tortille
Składniki:
– 3 placki tortilli
– 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy
– sałata strzępiasta czerwona i zielona
– czerwona papryka
– szynka w plasterkach
– suszone pomidory
– szczypior
Przygotowanie:
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.
Smacznego!
fot. MSM Mońki
Average Rating