Pomysły na drugie śniadanie dla ucznia
Czas czytania:2 min

Pomysły na drugie śniadanie dla ucznia

0 0

Śniadanie to podstawa – najważniejszy posiłek i jednocześnie energia na cały dzień. Potrzebują go szczególnie dzieci, które dużą część dnia spędzają w szkole oraz poza domem. Z okazji zbliżającego się roku szkolnego warto już teraz zastanowić się nad zaopatrzeniem naszych pociech w zdrowe i pożywne śniadanie, które stanie się alternatywą dla standardowej kanapki z serem i szynką.

 

Poznaj 3 przepisy na ciekawe pomysły na drugie śniadanie, które świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno – są zatem idealną propozycją zarówno na pierwsze i drugie śniadanie.

 

Strudel szpinakowo – serowy

Ciasto:

– 500 g mąki pszennej

– 150 g masła

– 50 g drożdży

– 2 jajka

– 2 żółtka

– ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%

– 2 łyżki mleka

– cukier i sól do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:

– 500 g szpinaku mrożonego

– 4 ząbki czosnku

– sól, pieprz do smaku

– 250 g sera gouda MSM Mońki
Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać posiekany czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.

Ciasto na strudel rozwałkować na ok. 1 cm, posypać startym na grubym oczku serem, nałożyć farsz szpinakowy i zwinąć. Końce skleić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w rozgrzanym do 180°C w piekarniku, przez ok. 40 minut.

Smacznego!
Ślimaczki z ciasta francuskiego

Pizza snails in puff pastry with ham, cheese and mushrooms
Pizza snails in puff pastry with ham, cheese and mushrooms

Składniki:

– 200 g szynki parzonej

– 200 g świeżych pieczarek

– 2 łyżki oleju

– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki

– 150 g kapusty pekińskiej

– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju

– pieprz do smaku

– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego

– 1 jajko

Wykonanie:

Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.

Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.

Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

Smacznego!
Smakowe tortille

Składniki:

– 3 placki tortilli

– 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy

– sałata strzępiasta czerwona i zielona

– czerwona papryka

– szynka w plasterkach

– suszone pomidory

– szczypior
Przygotowanie:

Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

Smacznego!

fot. MSM Mońki

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Stylizacje na koniec wakacji
Next post Jak wybrać idealny plecak dla dziecka?