Nie masz pomysłu na obiad? Masz dość tradycyjnego kurczaka? A co powiesz na niecodzienny sposób podania w sosie salsa z prażonym ryżem?
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek – 1/2 szklanki
- bazylia – 1 łyżeczka
- oregano – 1 łyżeczka
- pieprz,
- sól
- cytryna
- czosnek – 4 ząbki
- papryczka chili – 2 sztuki
- ser żółty
- pomidory w puszcze
- oliwki
- ryż – 2 szklanki
- cebula – 1 szt.
Przygotowanie:
Eskalopki:
Piersi myjemy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy zalewę. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, poszatkowane 2 ząbki czosnku, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę oregano, ścieramy papryczkę chili. Całość mieszamy. Piersi obsypujemy solą i pieprzem i zanurzamy w zalewie. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwą, na której smażymy eskalopki, wcześniej skropione sokiem z cytryny. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos salsa:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i zesmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do tego dodajemy pokrojoną papryczkę chili. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory w puszce (mogą być również świeże) i podsmażamy. Na koniec wrzucamy oliwki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać również szczyptę bazylii.
Na ułożone w naczyniu żaroodpornym eskalopki wylewamy sos. Całość przykrywamy startym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Ryż prażony:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy 2 szklanki ryżu. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem, ostrą papryka mieloną.
Gdy ryż się trochę zarumieni dodajemy dwie szklanki wody. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego (do którego wcześniej możemy włożyć liście laurowe i ziele angielskie)i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Average Rating