Przepis na ciasto z malinami i kokosową bezą

Przepis na ciasto z malinami i kokosową bezą

0 0

Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami. Polecamy przepis na ciasto z malinami i kokosową bezą

 

Ciasto z malinami i kokosową bezą – krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 300 g malin
  • Foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasto

Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.

Krok 2. Maliny

Ułożyć na cieście maliny.
Krok 3. Beza

Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Biel w letnich stylizacjach
Next post Co zabrać pod namiot