Jeśli Dzień Kobiet to kwiaty i drobne upominki, to w jaki sposób uczcić Dzień Chłopaka? To pytanie zadaje sobie wiele Pań, a rozwiązanie jest bardzo proste: wspaniałe danie. Nie od dziś wiadomo, że droga do serca mężczyzny prowadzi przez jego żołądek, dlatego każdy z Panów doceni taki prezent. Jednak jakie danie przygotować, aby zaskarbić sobie uczucia naszej sympatii?
Pełnoziarniste spaghetti w azjatyckim stylu z kaczką w sosie teriyaki
Składniki:
Lubella Pełne Ziarno Spaghetti (1 op.)
Marchewka (1 szt.)
Kapusta pekińska (pół główki)
Dymka (1 pęczek)
Korzeń imbiru (1 cm)
Czosnek (2 ząbki)
Groszek ( 1 szklanka)
Sos teriyaki (pół szklanki)
Olej (4 łyżki)
Piersi z kaczki (2 sztuki)
Sposób przygotowania:
Kaczkę marynujemy w połowie sosu teriyaki, a następnie smażymy od strony skóry aż się wytopi tłuszcz. Obracamy i obsmażamy drugą stronę. Wkładamy do piekarnika i pieczemym w 180 stopniach przez 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pilnując by był al dente. Warzywa kroimy na słupki i smażymy na gorącym tłuszczu. Gdy trochę zmiękną dodajemy makaron i podlewamy pozostałym sosem. Nakładamy na talerze, a na szczycie układamy plasterki pokrojonej, usmażonej piersi kaczki.
Mus z białej czekolady z karmelizowaną nektarynką
Składniki:
Biała czekolada (200 gramów)
Żółtka (2 szt.)
Cukier (5 łyżek)
Śmietanka kremówka (250 ml)
Nektarynka (2 szt.)
Masło (2 łyżki)
Szklanka płatków Lubella Mlekołaki Figuraki Czekoladowe
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozdrabniamy. Przygotowujemy sos śmietanowy – ubijamy dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru tak długo, aż masa nabierze jasno żółtego koloru. 50 ml kremówki wlewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. Hartujemy częścią podgrzanej śmietany ubite żółtka, żeby wyrównać temperaturę komponentów. Zahartowaną masę jajeczną dodajemy do reszty podgrzanej kremówki. Całość przecedzamy przez sitko. Zalewamy gorącą masą rozdrobnioną czekoladę i mieszamy dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Ubijamy resztę kremówki. Łyżkę ubitej kremówki dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietany. Gotowy mus przekładamy do pucharków i przez godzinę schładzamy w lodówce. Nektarynki kroimy na ćwiartki i obsmażamy je na maśle. Posypujemy 3 łyżkami cukru i karmelizujemy.
Na schłodzonym deserze układamy po dwie ćwiartki nektarynki oraz posypujemy pokruszonymi płatkami.
Average Rating