Seromakowiec na kruchym cieście
Czas czytania:1 min

Seromakowiec na kruchym cieście

0 0

Choć do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, warto zaplanować z wyprzedzeniem listę słodkich wypieków, które będą gościć na naszych stołach. W tym roku polecamy wpisać na nią Seromakowca na kruchym cieście. To propozycja na idealny świąteczny deser.

Składniki :
Warstwa serowa

700 g sera białego z wiaderka (o temp. pokojowej)
4 jajka L (o temp. pokojowej)
80 g masła (miękkiego)
1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
1 łyżeczka cukru z wanilią
50 g kaszy manny
1 szklanka rodzynek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Warstwa makowa
200 g maku mielonego BackMit
200 ml mleka
100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
3 łyżki miodu
3 łyżki rumu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko L
Kruche ciasto kakaowe:
200 g masła (zimnego)
100 g cukru trzcinowego drobnego Gold Pack
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao gorzkiego
2 jajka L
1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Wykonanie:
Kruche ciasto
1. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę. 2. Uformuj kulę, owiń folią i przełóż na 2 godziny do lodówki.  
Warstwa makowa
1. Zagotuj mleko. 2. Dodaj wszystkie składniki oprócz jajka. Wymieszaj, wyłącz ogień i odstaw do przestudzenia. 3. Gdy masa będzie już chłodna, dodaj jajko i wymieszaj.  
Warstwa serowa
1. Rodzynki zalej wodą i odstaw. 2. Rozdziel żółtka od białek. 3. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. 4. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj do uzyskania jasnego, puszystego kremu. 5. Dodaj ser, kaszę mannę i wymieszaj. 6. Rodzynki odcedź, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy, wymieszaj. 7. Białka ubij na sztywno i wmieszaj je delikatnie do masy serowej.  
Pieczenie:
1. Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połową porcji ciasta kruchego. 2. Podpiecz ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 3. Na podpieczone ciasto wyłóż połowę porcji masy serowej, na nią masę makową, a na nią resztę masy serowej. 4. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta kruchego. 5. Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180°C z funkcją góra-dół. 6. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Streetstyle według Meghan Markle
Next post Świąteczne słodycze, czyli najpopularniejszy dodatek do prezentów