Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy. Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością
Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i kreatywności. Przydadzą się również aromatyczne zioła i przyprawy, np. Tymianek Appetita lub Gałka muszkatołowa Appetita, które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu.
Makaron ze szparagami i pieczarkami
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle
- mała cukinia
- pęczek zielonych szparagów
- pół małej czerwonej cebuli
- 6-7 pieczarek
- 100 g twardego sera np. parmezan
- pół łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita
- szczypta Gałki muszkatołowej Appetita
- sól i Pieprz biały mielony Appetita do smaku
- 4 łyżki oliwy lub masła
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki.
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki
i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką
i duś całość kilka minut do miękkości szparagów.
Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników.
Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.
Smacznego!
Average Rating