Kalendarzowa jesień zawitała na dobre, a wraz z nią coraz krótsze dni oraz chłodne poranki i wieczory. Zmiana pogody to nie tylko czas, w którym z powrotem musimy przeprosić się z ciepłymi swetrami i szalikami, ale również zmienić nasze dotychczasowe menu. Aby zmiana pogody nie wpłynęła negatywnie na nasze samopoczucie, warto w okresie jesiennym postawić na ciepłe i rozgrzewające dania, które będą nie tylko pożywne, ale przede wszystkim szybkie i proste w przygotowaniu!
Jesienna pogoda to prawdziwe wyzwanie dla naszego organizmu. Dlatego sycące i rozgrzewające zupy to doskonała propozycja na coraz chłodniejsze dni. Aby stały się one wsparciem w walce z jesienną słotą, powinny znaleźć się w nich duże ilości warzyw, mięso oraz obowiązkowo przyprawy i aromatyczne zioła. Warto również dodać do nich naturalny antybiotyk w postaci czosnku oraz chilli, które posiada m.in. właściwości przeciwzapalne. Zupy w takiej odsłonie będą nie tylko gwarancją pysznego obiadu, ale także wzmocnią nasz układ odpornościowy. Oto trzy propozycje, dzięki którym niskie temperatury nie będą nam już straszne.
1) Zupa z kiełbasą
Składniki:
– 1,5 litra bulionu
– 1 kiełbasa (np. swojska JBB)
– 1 papryka czerwona
– 1 żółta papryka
– 20 dag pieczarek
– 1 papryczka chilli
– 1 cebula
– 5 ziemniaków
– 1/2 cukinii
– 125 ml przecieru pomidorowego
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 1 łyżka mąki
– 120 ml wody
– sól, pieprz, majeranek
– oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki i cukinię w kostkę, pieczarki w ćwiartki, obie papryki w większą kostkę, papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a później pieczarki. Następnie do garnka dodaj czerwoną i żółtą paprykę oraz chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy. Całość przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec, w oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ze śmietaną i 120 ml wody, po czym delikatnie dolej do zupy, ciągle mieszając.
2) Rozgrzewająca zupa z kabanosami
Składniki:
– kabanosy (np. bankietowe JBB)
– ziemniaki 3 szt.
– bulion warzywny 1,5 l
– pomidor 3 szt.
– cebula 1 szt.
– cukinia 2 szt.
– czosnek 2 ząbki
– świeży tymianek
– pieprz i sól
Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy. Podsmaż do momentu zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół-miękkości ziemniaków. Na końcu dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości cukinii, na końcu dodaj świeży tymianek.
3) Gulasz z kiełbasy
Składniki:
– 400 g kiełbasy (np. kiełbasa z piersi JBB)
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 3 papryki kolorowe
– 1 czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 liście laurowe
– suszone oregano
– olej do smażenia
– sól
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w talarki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną kiełbasę. Tak przygotowaną kiełbasę przełóż na talerz i na tym samym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chilli. Papryki pokrój w kostkę i dorzuć do garnka wraz z pomidorami i liściem laurowym. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj podsmażoną wcześniej kiełbasę, oregano i dopraw do smaku solą i pieprzem
Average Rating