TOP 3 rozgrzewające dania na jesienne dni
Czas czytania:2 min

TOP 3 rozgrzewające dania na jesienne dni

0 0

Kalendarzowa jesień zawitała na dobre, a wraz z nią coraz krótsze dni oraz chłodne poranki i wieczory. Zmiana pogody to nie tylko czas, w którym z powrotem musimy przeprosić się z ciepłymi swetrami i szalikami, ale również zmienić nasze dotychczasowe menu. Aby zmiana pogody nie wpłynęła negatywnie na nasze samopoczucie, warto w okresie jesiennym postawić na ciepłe i rozgrzewające dania, które będą nie tylko pożywne, ale przede wszystkim szybkie i proste w przygotowaniu!

Jesienna pogoda to prawdziwe wyzwanie dla naszego organizmu. Dlatego sycące i rozgrzewające zupy to doskonała propozycja na coraz chłodniejsze dni. Aby stały się one wsparciem w walce z jesienną słotą, powinny znaleźć się w nich duże ilości warzyw, mięso oraz obowiązkowo przyprawy i aromatyczne zioła. Warto również dodać do nich naturalny antybiotyk w postaci czosnku oraz chilli, które posiada m.in. właściwości przeciwzapalne. Zupy w takiej odsłonie będą nie tylko gwarancją pysznego obiadu, ale także wzmocnią nasz układ odpornościowy. Oto trzy propozycje, dzięki którym niskie temperatury nie będą nam już straszne.

1) Zupa z kiełbasą

Składniki:

– 1,5 litra bulionu

– 1 kiełbasa (np. swojska JBB)

– 1 papryka czerwona

– 1 żółta papryka

– 20 dag pieczarek

– 1 papryczka chilli

– 1 cebula

– 5 ziemniaków

– 1/2 cukinii

– 125 ml przecieru pomidorowego

– 3 łyżki kwaśnej śmietany

– 1 łyżka mąki

– 120 ml wody

– sól, pieprz, majeranek

– oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki i cukinię w kostkę, pieczarki w ćwiartki, obie papryki w większą kostkę, papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a później pieczarki. Następnie do garnka dodaj czerwoną i żółtą paprykę oraz chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy. Całość przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec, w oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ze śmietaną i 120 ml wody, po czym delikatnie dolej do zupy, ciągle mieszając.

2) Rozgrzewająca zupa z kabanosami

Składniki:

– kabanosy (np. bankietowe JBB)

– ziemniaki 3 szt.

– bulion warzywny 1,5 l

– pomidor 3 szt.

– cebula 1 szt.

– cukinia 2 szt.

– czosnek 2 ząbki

– świeży tymianek

– pieprz i sól

Sposób przygotowania:

W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy. Podsmaż do momentu zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół-miękkości ziemniaków. Na końcu dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości cukinii, na końcu dodaj świeży tymianek.

3) Gulasz z kiełbasy

Składniki:

– 400 g kiełbasy (np. kiełbasa z piersi JBB)

– 1 puszka krojonych pomidorów

– 3 papryki kolorowe

– 1 czerwona cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 papryczka chilli

– 2 szklanki bulionu warzywnego

– 2 liście laurowe

– suszone oregano

– olej do smażenia

– sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w talarki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną kiełbasę. Tak przygotowaną kiełbasę przełóż na talerz i na tym samym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chilli. Papryki pokrój w kostkę i dorzuć do garnka wraz z pomidorami i liściem laurowym. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj podsmażoną wcześniej kiełbasę, oregano i dopraw do smaku solą i pieprzem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Aromatyczny currywurst
Next post Uwielbiasz tulipany w ogrodzie? – jesień to idealny czas na ich sadzenie