W grudniu, na polskich stołach, królują śledzie. Jedną z możliwości ich podania jest sałatka śledziowa. Postne sałatki nie muszą być nudne w smaku!
Sałatka śledziowa z pieczarkami
małe opakowania Matjasów w oleju
mały słoik marynowanych pieczarek
4-5 średnich ogórków konserwowych
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
pieprz do smaku
Rybę pokroić w kostkę, to samo zrobić z ogórkami. Pieczarki odsączyć i przekroić na pół. Do majonezu dodać 2 łyżki jogurtu i doprawić pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem i odstawić na 2 godizny do lodówki.
Sałatka śledziowa po kaszubsku
1 słoik płatów śledziowych marynowanych w occie,
2 duże pomidory,
2 ogórki kiszone,
1 duża cebula,
oliwa,
sól i pieprz.
Śledzie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Cebulę i ogórki drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać ze śledziami. Na koniec doprawić oliwą, solą i pieprzem.
Sałatka śledziowa z ziemniakami
4 filety śledziowe
sok z cytryny
groszek konserwowy
1 cebula
3 ogóreki kiszone
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
majonez
szczypiorek posiekany
natka pietruszki posiekana
cukier, pieprz
Filety śledziowe moczyć przez około 60 minut. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kolejne 30 minut.
Groszek odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i posiekać. Filety śledziowe, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki połączyć z majonezem. Doprawić cukrem i pieprzem.
Sałatka śledziowa z buraczkami
2 Matiasy
1/2 jabłka
kawałek cebuli
klka kropli soku z cytryny
1 ogórek kiszony
2 buraczki
3 ziemniaki
majonez
Śledzie pokroić w kawałki, jabłko ze skórką w kostkę, skrapić cytryną, cebulę i ogórek posiekać w drobną kosteczkę. Ugotowane ziemniaki i buraki obrać i pokroić w kostkę. Połączyć z majonezm i doprawić do smaku.
Average Rating