Przedstawiamy wyjątkowy przepis na walentynkowy, mus czekoladowo-śliwkowy, który będzie idealnym dopełnieniem romantycznej kolacji. Deser jest nie tylko obłędnie pyszny, ale też – co ważne – bardzo prosty w przygotowaniu.
Mus czekoladowo – śliwkowy – składniki:
175g pokrojonych śliwek kalifornijskich
4 łyżki Cointreau
150g gorzkiej czekolady
5 białek jaj
Skórka starta z 1 pomarańczy
25g drobnego cukru
2 żółtka jaj
Mus czekoladowo-śliwkowy – przygotowanie:
Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem Cointreau, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w Cointreau śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.
Average Rating