Kończą się wakacje? Nic nie szkodzi. Do chłodnych dni pozostało jeszcze trochę czasu, który najlepiej wykorzystać na ostatnie plenerowe spotkania przy stole. Dla tych, co nie mają nigdy dość lata i grilla, mamy propozycję kuchni wegetariańskiej. Ta z roku na rok przyciąga coraz większą rzeszę smakoszy. Miła i lekka odmiana po mięsnych ucztach pod chmurką, a i okazja do skorzystania ze świeżych produktów dostępnych tylko o tej porze roku! Obowiązkowo do chrupania z pysznymi ogórkami Krakus!
Chrupiące smaki letniego grilla
Chłodniejsze
powietrze i słabsze słońce, sprawiają, że goście mogą mieć ochotę na
nieco bardziej wyraziste i ostrzejsze smaki. Korniszony z papryczką
chili podniosą temperaturę każdej sałatki, a maczane w warzywnym dipie,
będą stanowiły chrupiącą i pyszną przystawkę. Dla koneserów, można podać
korniszony z czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Warto przygotować
również łagodniejsze warianty, które zasmakują dzieciom i wszystkim
przywiązanym do tradycji. Dobry wybór to ogórki konserwowe bądź
korniszony bez dodatków, które idealnie połączą się z grillowanym
camembertem. Grill w wydaniu wege może być miłym zaskoczeniem dla
rodziny i przyjaciół oraz pretekstem do wypróbowania nowych połączeń
smakowych.
Chrzan, który podkręca każdą potrawę
Jeśli
same warzywa nie wydają się atrakcyjne – mamy na nie patent! Ostry i
kremowy chrzan Krakus to doskonałe wzmocnienie smaku grillowanej
marchewki, papryki, cukinii czy pomidorów. Dodany do roślinnych past
kanapkowych odmieni spojrzenie nawet zagorzałego zwolennika mięsnej
diety.
Miłe towarzystwo do chrupania
Grill
to doskonała okazja do relaksu i nieśpiesznych rozmów w gronie rodziny i
przyjaciół. Nie warto się również śpieszyć z przygotowywaniem potraw –
dobrze jest dać im czas na powolne przenikanie się aromatów. Nie musi to
jednak oznaczać ciągłych, tęsknych spojrzeń gości w stronę grilla.
Przystawki w postaci ogórków i korniszonów Krakus umilą oczekiwanie na
dania główne i sprawią, że spotkanie już od pierwszej minuty będzie
udane.
OTO WEGETARIAŃSKIE PRZEPISY NA GRILLA Z OGÓRKAMI KRAKUS, KTÓRE ZMIENIĄ OBLICZE TRADYCYJNEGO GRILLA.
Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami, korniszonami i sosem chrzanowym (2 porcje)
Składniki:
- 1 kostka sera halloumi
- 2 brzoskwinie
- 2 garście rukoli
- 4 ogórki Korniszony z Chili Krakus
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina syropu klonowego
sos chrzanowy:
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu Krakus
- szczypta soli i białego pieprzu
Ser
i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować. Oliwę wymieszać z
syropem klonowym i sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć porcję rukoli,
skropić winegretem i wymieszać. Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać
pokrojone w plastry korniszony. Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i
polać ser.
Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem (2 porcje)
- 1 duży bakłażan
- 4 ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
- około 60 g startej mozzarelli
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta soli
- granat
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć. Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu. Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut. Podawać ciepłe z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.
Average Rating