Wypieki i desery z bakaliami to nieodłączny element Świąt Wielkiej Nocy. Na polskich stołach goszczą wtedy tradycyjne mazurki, baby, keksy i serniki. Pyszne suszone owoce, orzechy oraz dodatki do ciast marki Siesta, wzbogacą świąteczne potrawy i nadadzą im wyjątkowy smak.
Słodkie tradycje
Dziś nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez kulinarnych rarytasów. Niektóre z nich, jak na przykład mazurek czy ciasta z marcepanem, pojawiają się tylko w czasie tych Świąt. Dzięki temu możemy naprawdę docenić smak tych wypieków. Idealnym dodatkiem do wielkanocnych łakoci są bakalie. Ich słodycz i piękne kolory przywołują na myśl wiosenne przebudzenie – nastrajają pozytywnie i wywołują uśmiech na twarzy. Żurawina, morele, migdały czy rodzynki to skarby prosto z natury, których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć!
Przepis na wielkanocne ciasto z bakaliami i polewą kajmakową
Składniki:
Ciasto kruche
- 1 masło
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa owocowa
- Słoik kwaskowego dżemu lub powideł, np. z czarnej porzeczki.
- 2 szklanki posiekanych bakalii Siesta.
Zimowa pierzynka – piana z białek
- 4 białka
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
Polewa
- ¾ kostki masła
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki wody lub mleka
- 250 g mleka w proszku
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część rozprowadzić równomiernie na blasze do pieczenia.
Na cieście rozsmarować dżem. Następnie rozłożyć posiekane bakalie.
Ubić pianę z białek: ubijając białka, dodawać powoli cukier i szczyptę soli. Pod koniec ubijania dosypać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ubitą na sztywno pianę wyłożyć na bakalie.
1/3 ciasta, które odłożone było do zamrażalnika, zetrzeć na ubitą pianę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze ok. 170 °C przez 40 minut – do zarumienienia.
Przygotować polewę:
Na wolnym ogniu zagotować ¾ kostki masła, ¾ szklanki wody lub mleka i ¾ szklanki cukru. Ostudzić – do letniej masy wsypać 250 g mleka w proszku i zmiksować składniki na gładko. Masę wylać na upieczone ciasto i pozostawić do ostudzenia.
Ciasto można udekorować bakaliami, tworząc fantazyjne wzorki, np. wiosenne bazie z rodzynek czy słoneczko z suszonych moreli.
Smacznego!
Average Rating