Wigilia kreatywnie – zapiekanka z suma i brukselki!
Czas czytania:1 min

Wigilia kreatywnie – zapiekanka z suma i brukselki!

0 0

Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć dań przygotowanych z ryb. Doskonałą alternatywą dla karpia w galarecie, smażonego czy po żydowsku, będzie sum podawany na ciepło z brukselkami. Przepis na pyszną zapiekankę z suma i brukselki zdradzi nam ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.

Zapiekanka z suma i brukselki

Wigilia Bożego Narodzenia to najpiękniejszy wieczór w roku, pełen magii i ciepła rodzinnego. Na stole królują dania pieczołowicie przygotowywane w zaciszu kuchni, a wśród nich karp pod wieloma postaciami. Dla osób, które chcą zaskoczyć bliskich i uciec od rutyny, idealną propozycją będzie sum podawany z pyszną brukselką i aromatycznymi przyprawami. Sum to słodkowodna ryba o wyjątkowo delikatnym smaku z małą ilością ości, która smakiem zachwyci zarówno domowników, jak i gości Zapiekanka z suma i brukselki to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia i oryginalny pomysł na uroczyste danie podczas Wigilii.

Zapiekanka z suma i brukselki – składniki:

  • 400 g fileta ze świeżego suma
  • 100 g fileta wędzonego suma (lub innej słodkowodnej wędzonej ryby)
  • 300 g obranej brukselki
  • 2 kapelusze suszonych borowików namoczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki
  • 6 śliwek suszonych bez pestek pokrojonych w kostkę
  • 450 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki
  • 25 g sera żółtego tartego
  • 1 łyżka Koperku suszonego marki Appetita
  • 1 łyżeczka Majeranku marki Appetita
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony marki Appetita
  • Gałka muszkatołowa mielona marki Appetita
  • Masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Zapiekanka z suma i brukselki – przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj i przeciśnij na purée. Wymieszaj z masłem, śmietaną, serem. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Brukselkę przekrój na połówki i obgotuj w osolonej wodzie. Świeżego i wędzonego suma pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z brukselką, borowikami, śliwkami, koperkiem i majerankiem. Dopraw solą i pieprzem (należy uważać z przyprawami, gdyż wędzona ryba oddaje sól). Formę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż na to rybę z brukselką. Na wierzch połóż purée ziemniaczane. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 st. C przez 35-45 minut.
Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Kosmetyki naturalne – co się za nimi kryje?
Next post Choinki piernikowe