Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć dań przygotowanych z ryb. Doskonałą alternatywą dla karpia w galarecie, smażonego czy po żydowsku, będzie sum podawany na ciepło z brukselkami. Przepis na pyszną zapiekankę z suma i brukselki zdradzi nam ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.
Zapiekanka z suma i brukselki
Wigilia Bożego Narodzenia to najpiękniejszy wieczór w roku, pełen magii i ciepła rodzinnego. Na stole królują dania pieczołowicie przygotowywane w zaciszu kuchni, a wśród nich karp pod wieloma postaciami. Dla osób, które chcą zaskoczyć bliskich i uciec od rutyny, idealną propozycją będzie sum podawany z pyszną brukselką i aromatycznymi przyprawami. Sum to słodkowodna ryba o wyjątkowo delikatnym smaku z małą ilością ości, która smakiem zachwyci zarówno domowników, jak i gości Zapiekanka z suma i brukselki to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia i oryginalny pomysł na uroczyste danie podczas Wigilii.
Zapiekanka z suma i brukselki – składniki:
- 400 g fileta ze świeżego suma
- 100 g fileta wędzonego suma (lub innej słodkowodnej wędzonej ryby)
- 300 g obranej brukselki
- 2 kapelusze suszonych borowików namoczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki
- 6 śliwek suszonych bez pestek pokrojonych w kostkę
- 450 g ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki
- 25 g sera żółtego tartego
- 1 łyżka Koperku suszonego marki Appetita
- 1 łyżeczka Majeranku marki Appetita
- Sól
- Pieprz czarny mielony marki Appetita
- Gałka muszkatołowa mielona marki Appetita
- Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Zapiekanka z suma i brukselki – przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj i przeciśnij na purée. Wymieszaj z masłem, śmietaną, serem. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Brukselkę przekrój na połówki i obgotuj w osolonej wodzie. Świeżego i wędzonego suma pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z brukselką, borowikami, śliwkami, koperkiem i majerankiem. Dopraw solą i pieprzem (należy uważać z przyprawami, gdyż wędzona ryba oddaje sól). Formę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż na to rybę z brukselką. Na wierzch połóż purée ziemniaczane. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 st. C przez 35-45 minut.
Smacznego!
Average Rating