Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście karpia! Smażony, w galarecie, faszerowany – sposobów w jaki możemy go przygotować jest od groma. Robert Muzyczka z Dworu Korona Karkonoszy poleca wersję smażoną, koniecznie na klarowanym maśle. Podkreśli ono delikatny smak ryby, a wraz z dodatkiem świeżych ziół stworzy danie w iście świątecznym wydaniu
Wigilijny karp z ziołami
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki:
– wypatroszony karp ok. 1,3kg 1szt.
– sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
– ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
– masło klarowane
Wykonanie:
Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy.
Smacznego!
Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc.
Average Rating