Wyczaruj pysznego burgera  i meksykańskie burrito z polskim akcentem
Czas czytania:3 min

Wyczaruj pysznego burgera i meksykańskie burrito z polskim akcentem

0 0

Jesienne dania wcale nie muszą być nudne ani ciężkie. Przygotowując tygodniowe menu warto zainspirować się potrawami z innych części świata, które nie tylko wprowadzą nowe akcenty do naszej kuchni, ale też pokazują ciekawe sposoby na wykorzystanie znanych nam produktów. Jak połączyć zagraniczną kulturę z polskimi smakami? Wystarczy wykorzystać zasoby domowej spiżarni i sięgnąć po odpowiednią kompozycję ziół i przypraw – przekonuje Szef Kuchni marki Kamis – Maciej Wawryniuk

Prosto i smacznie

Ostatnie lata wskazują na coraz większe zainteresowanie Polaków gotowaniem, składnikami wykorzystywanymi w kuchni, a także fascynację zagranicznymi kuchniami. Wiele osób na początku obawia się gotowania nieznanych potraw, ale po pierwszej próbie uświadamiają sobie, jakie to proste. Stąd już krótka droga do eksperymentowania i łączenia smaków tradycyjnych z tymi, które dopiero poznajemy. Bardzo ciekawą formą „zabawy” w kuchni jest zestawianie przetworów ze świeżymi produktami. Dzięki odpowiedniej kompozycji prostych składników, ziół i przypraw można uzyskać niepowtarzalny smak i na chwilę przenieść się w egzotyczne miejsca. Inspiracji na niebanalne połączenia smaków poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak codziennych potraw.

Sos meksykański

Składniki

• 6 szt. papryki (różne kolory)

• 2 czerwone cebule

• 6 pomidorów

• 2 łyżki cukru

• 100ml octu winnego z czerwonego wina KAMIS

• 1 łyżka czosnku w płatkach KAMIS

• 1 łyżeczka mielonego kminku KAMIS

• ½ łyżeczki cynamonu KAMIS

• 1 łyżeczka chili KAMIS

• Pieprz czarny mielony KAMIS

• Sól morska w młynku KAMIS

Sposób przygotowania

Pokrojone w grubą kostkę cebule podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (2cm) i smaż razem około 5 minut. Dodaj obrane ze skóry pokrojone pomidory, cukier, przyprawy i duś razem około 10 minut. Pod koniec dodaj ocet, dopraw do smaku solą
i pieprzem. Gorący sos włóż do wyparzonych słoików. Zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 20 minut w temperaturze 130°C. Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dobra rada: Sos meksykański warto zachować na zimowy czas. Jest idealny do przygotowania meksykańskich, pikantnych, rozgrzewających dań takich jak: chili con carne, burritos, quesadillas. Może być również wykorzystany jako sos do dań z mięsa i drobiu.

Domowe burgery

Składniki

• 500g mielonej wołowiny

• 4 bułki do hamburgerów

• 1 słoiczek sałatki warzywnej

• 3 łyżki majonezu

• 1 łyżka musztardy sarepskiej KAMIS

• 1 łyżka ketchupu łagodnego KAMIS

• ½ łyżeczki curry KAMIS

• 1 opakowanie przyprawy Grill klasyczny KAMIS

Sposób przygotowania

Przyprawę Grill klasyczny wymieszaj z mieloną wołowiną i odstaw na 20 minut. Formuj okrągłe steki o grubości 1,5 cm i średnicy 8 cm. Steki grilluj lub smaż na ryflowanej patelni po 5-6 minut na każdej ze stron. Majonez, musztardę oraz ketchup dokładnie wymieszaj z curry. Steki podawaj w przekrojonych, opieczonych na patelni bułkach z dodatkiem sosu i sałatki warzywnej.

Dobra rada: Zamiast wołowiny możesz użyć panierowanych, usmażonych plastrów mortadeli.

Sałatka warzywna

Składniki

• 1kg białej kapusty

• 0,5kg ogórków

• 1 papryka

• 2 marchewki

• 2 cebule

• 1 por

• 3 łyżki cukru

• 1½ łyżki soli

• 150ml oleju

• 2 łyżki musztardy sarepskiej KAMIS

• 100ml octu winnego z białego wina KAMIS

• 5 liści laurowych KAMIS

• 10 szt. ziela angielskiego KAMIS

• 1 łyżka gorczycy KAMIS

• 2 łyżeczki estragonu KAMIS

• Pieprz czarny w młynku KAMIS

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkuj, dodaj pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w paski paprykę, startą na tarce marchew, pokrojone w piórka cebule i por. Do warzyw dodaj sól, estragon, musztardę i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw. Ocet zagotuj z olejem, cukrem, liśćmi laurowymi, gorczycą, zielem angielskim. Wystudź, dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj. Sałatkę układaj w wyparzonych słoikach. Zakręć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130°C. Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dobra rada: Do przygotowania przetworów nie używaj aluminiowych naczyń, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Zalecamy używanie noży i tarek wyłącznie ze stali nierdzewnej.

Burrito

Składniki

• 500g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego

• 1 opakowanie pszennych tortilli

• 100g sera żółtego

• olej

• 1 słoik sosu meksykańskiego

• 1 łyżka liści kolendry KAMIS

• Sól morska w młynku KAMIS

Sposób przygotowania

Mięso podsmaż na patelni, dodaj sos meksykański i duś przez kilka minut. Dodaj kolendrę, dopraw do smaku solą (możesz dodać małą puszkę czerwonej fasoli). Tortille skrop wodą, podgrzej przez chwilę na patelni. Na każdej ułóż farsz i posyp startym żółtym serem. Następnie zawiń. Ułóż na patelni ryflowanej, przyciśnij i zapiekaj z obydwu stron przez około 2 minuty.

Dobra rada: Swoje burrito możesz urozmaicić ulubionymi dodatkami: fasolą czerwoną, kukurydzą. Aby była jeszcze pożywniejsza możesz dodać ryż, a nawet kasze.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Skąd się bierze uczulenie na leki?
Next post Moda z instagrama. Zobacz najciekawsze jesienne stylizacje