Jesień to doskonały czas na zapiekanki, przygotowywanych z sezonowych warzyw. Prezentujemy przepis na zapiekankę mięsną z makaronem i żurawiną
Składniki dla 4 osób:
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
4 gałązki tymianku
2 łyżki oliwy
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
60g suszonej żurawiny
sól, pieprz
1 szczypta cynamonu
500 g dyni hokkaido
3 łyżki roztopionego masła
200 g kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż mięso mielone na jasnobrązowy kolor. Dodaj cebulę, czosnek oraz tymianek i całość smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj 300 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj połowę żurawiny. Dopraw mięso do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Przekrój dynię na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miękki miąższ i pestki. Zetrzyj miąższ dyni do miski. Połącz z 2 ½ łyżkami masła oraz pozostałymi żurawinami i dopraw solą i pieprzem. Cztery małe foremki do sufletów (ø ok. 12 cm) wysmaruj ½ łyżki masła. Nałóż do nich mięso a na wierzchu połóż dynię. Piecz na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) przez 45 minut. Zapiekanki mięsne z żurawiną podawaj z kwaśną śmietaną.
Average Rating