Zaskocz swoją Walentynkę wyjątkowym daniem dla zakochanych
Czas czytania:1 min

Zaskocz swoją Walentynkę wyjątkowym daniem dla zakochanych

0 0

Przez żołądek do serca – to znane powiedzenie nie traci na aktualności. Na zbliżające się Walentynki wiele osób planuje wyjątkową kolację dla swojej drugiej połówki. Zaskakującą propozycją na początek może być niebanalna przystawka – prosty tatar z łososia z dodatkiem… sezamków.

Walentynki warto świętować z ukochaną osobą przy stole zastawionym smakołykami. Część osób zdecyduje się na wizytę w restauracji, ale ci, którzy postanowią zostać w domu, również mogą uczcić święto zakochanych w wyjątkowy sposób.Zaskocz partnera lub partnerkę już na samym początku walentynkowej kolacji, serwując oryginalną i pyszną przystawkę. Do takich z pewnością należy tatar z wędzonego łososia z awokado. Wyjątkowym dodatkiem są tu pokruszone sezamki Amki Snacks, które przełamują słodkim akcentem klasyczne połączenie ryby i awokado.To nietypowy pomysł na wykorzystanie tej zdrowszej słodkiej przekąski. Sezamki często pojawiają się jako dodatek do dań słodkich – np. pokruszone są świetnym urozmaiceniem deserów lodowych. Jednak tutaj warto odważyć się i urozmaicić nimi danie wytrawne. Do tej przystawki wykorzystuje się wędzonego łososia w plastrach, a samo jej przygotowanie jest niezwykle proste – poradzą sobie nawet początkujący domowi kucharze. Efekt wow – murowany!Przepis przygotowała blogerka kulinarna Asia Banad „Posypane”.

Tatar z łososia z awokado i sezamkami2 porcje:

1 awokado

250 g wędzonego łososia

1/2 czerwonej cebuli

Sok i skórka z 1 limonki

Szczypta płatków chilli

1/2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki słodkiego sosu chilli (opcjonalnie, ale warto!)

2 opakowania sezamków Amki TO GO klasyczne

Wydrąż miąższ z awokado i posiekaj w drobną kostkę, posiekaj także cebulę. Łososia również pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj awokado, cebulę i łososia w misce i dopraw skórką i sokiem z limonki, płatkami chilli, sosem sojowym i słodkim sosem chilli. Układaj na talerzu za pomocą ringa metalowego lub filiżanki/szklanki (tak, aby uformować ładny kształt). Na górę każdej porcji wbij sezamki. Podawaj
z ćwiartką limonki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Świętuj Dzień Kobiet i poznaj wyjątkowe pomysły na prezenty
Next post Torcik walentynkowy