Na co dzień król drugiego dnia, od święta w mundurkach lub z pieczoną skórką. Ziemniak lubi gościć na naszym stole, rzadko jednak zapraszamy go w towarzystwo sałatki, a tu smakuje równie wybornie
Sałatki z ziemniakami są nie tylko sycące, ale przede wszystkim smaczne i niezwykle oryginalne. Pasują jako starter przed grillowaną uczą, jako danie główne a nawet – smaczna przekąska w porze lunchu.
Oto kilka pomysłów na smakowite, ziemniaczane sałatki:
Sałatka z ziemniakami i koperkiem
ok. 10 porcji
Składniki: 70 dag ziemniaków, pęczek koperku, 6 jajek, 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem,1 cebula, 15 g sera żółtego, (może być twardy, włoski), 30 dag, kiszonych ogórków, dwa ząbki czosnku, jogurt naturalny, łyżka majonezu, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach ostudzić i pokropić w kostkę, koperek opłukać i drobno pokroić, jajka ugotować na twardo, ser żółty, cebulkę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść i posolić. Połączyć wszystkie składniki, dodając jogurt i odrobinę majonezu. Przyprawić pieprzem i solą do smaku, podawać z pieczywem i wędliną.
Sałatka z tuńczykiem i ziemniakami
ok. 4 porcje
Składniki: 12 małych ziemniaczków, (mogą być młode), 2 steki z tuńczyka (opcjonlanie tuńczyk w puszce kawałki), 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ostrego sosu (np. tabasco), posiekana garść pietruszki, pół cytryny (do wyciśnięcia)
Przygotowanie: W naczyniu połącz sos tabasco, rozgnieciony wcześniej czosnek i oliwę. Połową sosu zalej tuńczyka (pokrojonego w kostkę lub kawałki z puszki), Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Tuńczyka w marynacie pokrój w paski i upiecz w piekarniku lub podsmaż na patelni. Do dużego naczynia przełóż ćwiartki ziemniaków i cząstki upieczonego tuńczyka. Dodaj do nich pozostałą marynatę oraz sok z cytryny. Wymieszaj, dodaj odrobinę soli, pieprzu i udekoruj pietruszką.
Sałatka z młodymi ziemniakami i zieleniną
ok. 4 porcje
Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków, pęczek posiekanego szczypiorku, koperku i pietruszki, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka marynowanych kaparów, 1 ząbek czosnku, szczypta cukru.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj na półtwardo, po wystygnięciu pokrój wedle uznania (mogą być talarki) dodaj zieleninę, rozgnieciony czosnek i kapary. W małym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet winny, sól, pieprz i cukier. Tak przygotowanym sosem polej ziemniaki i podaj jako przekąskę lub dodatek do mięs.
Smacznego!
Average Rating