Smak letnich owoców jesienią
Czas czytania:2 min

Smak letnich owoców jesienią

0 0

Dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i mikroskładników jesienią jest szczególnie ważne, bo dzięki nim organizm może poprawnie funkcjonować. Na szczęście kolorami, aromatami i wartościami odżywczymi owoców można cieszyć się również poza sezonem. W jaki sposób? Z pomocą przychodzi suszenie owoców mrozem. Zobacz, na czym polega ten proces i w jaki sposób pomaga dostarczyć dobrych składników odżywczych o optymalnej jakości

Liofilizacja, czyli suszenie owoców mrozem

Liofilizacja to metoda fizycznego utrwalania żywności, która polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu z pominięciem stanu ciekłego. W praktyce proces ten składa się z trzech etapów – zamrażania, sublimacji i desorpcji. Po zamrożeniu produktów (np. owoców) przeprowadzana jest sublimacja (usunięcie lodu poprzez zamienienie go w parę wodną) oraz desorpcja – dosuszenie produktu do stanu finalnego. Dzięki takiej obróbce przedłuża się przydatność do spożycia owoców, zachowuje ich właściwości odżywcze (w tym cenne witaminy) oraz uzyskuje „suszone mrozem owoce”. Można je jeść już na sucho, ale wyjątkowego smaku nabierają po zalaniu płynem (wodą, mlekiem lub napojem roślinnym).

Masz ochotę na truskawki?

Truskawki oprócz ładnego koloru, smaku i aromatu pełne są w witamin – A1, B2, B3, B6, C oraz E. Substancje zawarte w tych owocach pozytywnie wpływają na dobrą kondycję układu odpornościowego, wspierają proces eliminacji wolnych rodników czy obniżają poziom cholesterolu. Jesienią, zimą lub wiosną, liofilizowane truskawki od Mixit będą świetnym dodatkiem do płatków z mlekiem, owsianki, placków czy szejków. Nie musisz kupować importowanych i sztucznie hodowanych owoców – możesz postawić na zdrowe i smaczne rozwiązanie wykorzystujące stosowaną nawet przez NASA metodę przetwarzania żywności.

A co powiesz na egzotyczny mix?

Owoce suszone mrozem cechują się żywymi barwami, chrupkością i łatwością w przygotowaniu – wystarczy jeść je prosto z pudełka lub zalać je ulubionym mlekiem czy jogurtem. W egzotycznym zestawie 8 rodzajów tropikalnych owoców od Mixit znajduje się liczi, banan, morwa, ananas, truskawki, pitaja, mango, miechunka i płatki kokosa. Kompozycja składników jest pełna witamin wspierających organizm, smaku przyjemnego dla podniebienia oraz aromatu, który podkreśla wyjątkowość posiłku. Z ich pomocą z łatwością można przyrządzić śniadanie, kolacje czy nawet obiad. Naleśniki? Placuszki? Makaron? Niezależnie od tego, co chcesz przygotować,
to liofilizowane owoce są gotowe do spożycia już po otwarciu.

Smoczy owoc i melon

Nieprzyjemną aurę jesieni i ochotę na posmakowanie pysznych owoców może wypełnić również mieszanka Dragon fruit i melon cantaloupa od Mixit. Pitaja – dragon fruit – jest pełna witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, wapnia, żelaza i fosforu. Składniki te mają korzystny wpływ na zapobieganie otyłości, oczy, układ odpornościowy i dobrostan całego organizmu. Z kolei melon jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy – witaminy C oraz błonnika. Dzięki tym właściwościom jest doceniany w zastosowaniu dla zdrowej diety oraz we wspieraniu układu immunologicznego. Wykorzystując te składniki, możesz przygotować pyszne dania – zarówno wytrawne, jak i desery.

Zasmakuj w tym co dobre i zdrowe

Z liofilizowanej żywności korzystają wszyscy – wojskowi, dietetycy a nawet astronauci. Również Ty możesz cieszyć się owocami przygotowanymi w ten sposób. Zapewnij sobie i swojej solidną dawkę smaku, aromatów i przyjemności – nawet w samym środku jesieni.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Przebarwie-NIE – obalamy mity z ekspertem
Next post 5 zabiegów kosmetycznych idealnych na jesień