Meksykańskie potrawy słyną z wyrazistego smaku i aromatycznego zapachu. Ich wyjątkowość wiąże się z mnogościa ziół stosowanych w kuchni meksykańskiej. Chili, kolendra,ostra papryczka, oraz ponad 30 gatunków fasoli to podstawa tej kuchni
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu
- 0,5 kg wołowiny
- 1/4 szklanki oliwy
- 1l bulionu warzywnego
- puszka kukurydzy i puszka czerownej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- mrożonka warzywna (mieszanka groszek+marchewka)
- cebula
- 2 pomidory
- seler
- Przyprawy: pieprz, chili
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w cienkie paski i podmarzyć. Cebule obrać i posiekać w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i zmiksować. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Selera zetrzeć na tarce. W rondelku rozgrzać oliwę, wsypać ryż. Dodać czosnek i cebulę i smażyć do zeszklenia. Po kilku minutach dodać pokrojone warzywa, zmiksowane pomidory, mrożonki, kukurydzę i fasolę. Zalać bulionem. Dusić ok 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Average Rating