Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Jesień to idealna pora, aby skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić smakowity obiad, kolację lub przekąskę. O tej porze roku bogactwo warzyw, daje nam duże pole do kulinarnego popisu. Do faszerowania doskonale nadają się kolorowe papryki, soczyste bakłażany i cukinie
Faszerowane papryki z żółtym serem
Składniki dla 4 osób
100 g ryżu
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
300 g mięsa mielonego
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
4 czerwone papryki
250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki, startego na grubej tarce
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.
Faszerowane bakłażany z żółtym serem
Składniki dla 4 osób:
2 świeże bakłażany
2 główki czosnku
2 duże papryki – czerwona i żółta
200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
świeży koperek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.
Dobra rada:
Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą.
Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem
Składniki:
2 średnie cukinie
500 g mięsa mielonego
2 cebule
1 świeża papryka
4 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
2 pomidory
300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora
i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 – 50 minut.
Average Rating