Wraz z nadejściem wiosny także w kuchni postawmy na feerię barw i niebanalny mariaż smaków. Kolorowe, świeże i chrupiące warzywa wraz z soczystą, delikatną wieprzowiną stworzą idealną przekąskę – w sam raz na wiosenną porę
Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami
Składniki:
– 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide – „Mięso pomału uwarzone” marki Berger
– 4 tortille
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– sałata rzymska
– 1 serek śmietankowy
Wykonanie:
Wyjąć
Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do
dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który
się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku
rozgrzanym do temp. 200C i piec
przez około 40 minut. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić
wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na
mniejsze kawałki. Mięso wyjąć
z
piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche
włókna. Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć
sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso.
Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2
cm, a następnie ułożyć na półmisku.
Average Rating