Z wielu badań wynika, że makaron jest jednym z najbardziej lubianych dodatków obiadowych Polaków – okazuje się, że jemy go nawet kilka razy w tygodniu. Nadal pozostaje jednak w tyle za ziemniakami, jednak w rankingu kulinarnej popularności wyprzedził już nawet ryż i kaszę. W czym tkwi jego fenomen?
– Średnie roczne spożycie makaronu w Polsce to ok. 4 – 4,8 kg na osobę. Średnia europejska wynosi aż 10 kg – jest tak wysoka dzięki Włochom, którzy z makaronu uczynili swą potrawę narodową – mówi Beata Szostak z firmy Międzybrodzkie Makarony. Makaron, poza niezastąpionym smakiem, dostarcza nam wielu wartości odżywczych, dzięki którym warto jeść go zdecydowanie częściej.
Dodatkowo można przygotowywać go na milion sposobów. My zdradzamy kilka prostych przepisów na makaronowe zapiekanki.
Pierożek a’la lasagne
Składniki:
Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
Łopatka wieprzowa – ½ kg
Cebula – 2 szt.
Czosnek – 5 ząbków
Pomidory pelati– 2 małe puszki
Olej – 3 łyżki
Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy i hartujemy makaron. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy zmielone na maszynce mięso, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i połączyć z makaronem. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku.
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
Składniki:
Międzybrodzki Makaron Świderek – 250 g
Pierś z kurczaka – 1 szt.
Przyprawa do gyrosa
Olej
Żółty ser – 10 dag
Wykonanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. W między czasie kroimy pierś z kurczaka , doprawiamy ją według upodobania i podsmażamy na patelni. Gdy pierś będzie gotowa możemy zdjąć ją z ognia, a w tym czasie pokroić i podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusić przez około 10 minut. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Jedną połowę układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie nakładamy warstwę kurczaka, a na nią kolejną porcję makaronu. Całość posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez około 25 minut w piekarniku.
Zapiekane kolanko
Składniki:
Międzybrodzki Makaron kolanko – 250 g
Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
Pomidory – 3 szt.
Ser np. parmezan
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodporne naczynie i doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką . Pomidory zalewamy wrzątkiem na około 10 minut, po czym schładzamy zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na makaronie kolejną warstwę. Ser ścieramy na tarce i kładziemy na wcześniejsze warstwy. Całość pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez około 30 minut.
Average Rating