Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. W większości domów już trwają przygotowania do tego okresu, w którym spotyka się cała rodzina, planujemy świąteczne menu i tradycyjne przysmaki…
Smak i zapach 12 tradycyjnych potraw jest znany każdemu Polakowi. Bez jakich dań wieczerza wigilijna nie istnieje? Podajemy domowe przepisy.
Barszcz Postny
kwas buraczany 500 ml
buraki 50 dag
grzyba suszone 50 g
pietruszka 1 szt.
seler 1/2 szt.
cebula 1 szt.
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 1 szczypta
pieprz
sól
Grzyby namoczyć w litrze wody. Ugotować, wywar przecedzić. Buraki i warzywa zalać wywarem grzybowym, dodać pół litra wody, przyprawy, gotować godzinę. Przecedzić, dodać kwas buraczany i doprawić.
Sałatka Wigilijna
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
3/4 szklanki obranych ze skórki orzechów włoskich
1 jabłko
majonez
sól
pieprz
3/4 szklanki rodzynek
Orzechy zalać wrzątkiem. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Ananasa odsączyć i pokroić w prostokąty albo w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Wszystko wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.
Świąteczne Pierniczki
4 jajka
3 łyżki kakao
400 ml miodu
1,25 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki kwaśnego mleka
3 łyżki sody oczyszczonej
Przyprawa:
2 łyżki kawy mielonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kopiasta cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kolendry
Słoik miodu, cukier, margaryna, kakao, przyprawa do piernika – roztopić na gazie i przestudzić. Dodać całe jajka, przesianą mąkę, kwaśne mleko i sodę. Zostawić na 2 godziny w cieple, wierzch posypując mąką i okrywając ręcznikiem. Po czasie rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Piec przez 30 minut w 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu przekładać pierniczki do pojemników. Pojemniki zamykać szczelnie na 1 tydzień, a gdy on mija to w drugim tygodniu co drugi dzień wkładać i zmieniać skórki jabłek, spowoduje to zmiękczenie pierniczków i daje przepyszny aromat. Dwa dni przed świętami dekorować pierniczki wysuszając lukier, a następnie przekładać je do pojemniczków.
Angelika Świątek
Average Rating