Między jednym a drugim toastem warto zjeść coś pożywnego, co dam na siły i energii na huczne świętowanie Nowego Roku. Tym czymś może być zupa z soczewicy i warzywami w wersji łagodnej lub na ostro
Składniki:
- szklanka soczewicy
- 1 litr bulionu
- pęczek warzyw
- sól, vegeta, pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- natka/pęczek koperku
Przygotowanie:
Soczewicę dzień wcześniej należy przepłukać, zalać zimną woda i moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić i ponownie zalać wodą, posolić i gotować do miękkości ok. 2h. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora drobno poszatkować. Kiedy soczewica będzie już miękka, dodać bulion i pokrojone warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu zaprawić śmietaną i dodać drobno posiekaną natkę.
Average Rating