Kto nie próbował kuchni żydowskiej, niech żałuje. Te smaki, aromaty, przyprawy…Tradycyjną potrawą tej kuchni jest zupa rybna. Najlepiej smakuje przy dźwiękach klezmerskiej muzyki
Składniki:
- 400 g ryby (mięso)
- 1 l wody
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 małe cebule
- 1 łyżka mąki
- 2-3 łyżki oleju lub 60 g masla
- 2 liście laurowe
- ocet
- szczypta papryki, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę umyć i osolić
2. Warzywa obrać i ugotować w litrze wody. Nastepnie odcedzić.
3. Zrobić zasmażkę z mąki, masła, natki pietruszki i drobno posiekanej cebuli.
4. Do wywaru dodać zasmażkę, łyżkę octu i rybę. Pod koniec gotowania wyjąć ją, usunąć ości, a mięso wrzucić do zupy. Dodać pokrojone wcześniej warzywa.
5. Na koniec przyprawić papryką i octem.
Average Rating